U trendu

Snouden otkrio nove tajne dokumente, javnost šokirana

Novi dokumenti, koje je objavio nekadašnji agent NSA Edvard Snouden, otkrivaju da je Japan sklopio tajni dogovor sa Američkom nacionalnom sigurnosnom agencijom (NSA). Jedan dokument ukazuje na to da odnos NSA i Tokija datira još od 1950-ih.

Nekadašnji agent NSA-e Snouden dokumente je dao internetskoj stanici The Intercept, a objavljene su u ponedeljak u saradnji sa japanskim portalom HNK.

U dokumentima se navodi da je Japan dopustio NSA-i da vodi najmanje tri baze na njegovoj teritoriji, dok pridonosi sa više od pola milijarde dolara kojima se finansiraju objekti i operacije. Zauzvrat, NSA je sa japanskim špijunima razmenjivala informacije i osigurala im najsavremenije alate za nadgledanje i praćenje.

The Intercept je objavio 13 različitih dokumenata i slučajeva koji opisuju trajni odnos američke sigurnosne agencije i Japana. Međutim, iz nekih je dokumenata vidljivo da je NSA potajno špijunirala japanske zvaničnike i institucije, istovremeno održavajući prijateljske veze sa Tokiom.

Prema objavljenim dokumentima, veze između Agencije i Tokija započele su još 50-ih godina prošlog veka, kada je SAD nastavio da održava veliku prisutnost u Japanu uprkos ponovnoj uspostavi suvereniteta zemlje nakon godina vojne okupacije SAD posle Drugog svetskog rata.

Dokument iz 2007. pokazuje kako je NSA u Japanu godinama radila iz „tajnog ureda“ u četvrti Minato u središtu Tokija, u sklopu američkog vojnog odmarališta Hardi Baraks. Upravo iz tog ureda je agencija održavala bliske odnose sa japanskom Upravom za obaveštajne signale (SIGINT).

Ipak, 2007. NSA je zaključila kako „tajne operacije više nisu potrebne“ i ured je preselila u američku ambasadu u Tokiju, prenosi Avaz.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike