U trendu

Sobranje: Pomirenje i pomilovanje ili izolacija

SKOPLJE – U makedonskom parlamentu će danas biti nastavljena debata o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom, koji su Skoplje i Atina potpisali, a kojim je predviđena promena imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Jučerašnji, prvi dan debate ostao je u senci govora premija Zorana Zaeva, koji je u jednom trenutku ponudio poslanicima najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE pomirenje i amnestiju za članove te stranke kojima se sudi zbog nereda u parlamentu 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Taljat Džaferi izabran za predsednika najvišeg zakonodavnog tela.

Parlament ima rok od 10 dana da potvrdi sporazum sa Grčkom, a ako do toga ne dođe Makedonija će imati vanredne parlamentarne izbore.

Za potvrđivanje sporazuma potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika.

Za premijera Zaeva, predstavnike međunarodne zajednice i dela makedonse javnosti debata o ustavnim promena i potvrđivanje sporazuma sa Grčkom je istorijska odluka, koja se neće skorije ponoviti, a koja će, ako sporazum bude potvrđen, Makedoniju povesti ka boljoj budućnosti i evroatlantskim integracijama.

Zaev je poručio da je zato teret donošenja takve odluke na svim poslanicima, ali je istovremeno ukazao da u suprotnom Makedoniji preti izolacija i neizvesnost, što, kako je rekao, svakao ne mogu biti izbor.

„Šaljem poruku pomirenja i oproštaja za događaje od 27. aprila (prošle godine). Sada je prilika za praštanje i pomirenje. Desna strana da se prikloni levoj, a leva desnoj. Sve ima svoju cenu, politički sam spreman da je platim“, poručio je Zaev.

Dodao je i da je vlada apsolutno spremna i otvorena za predloge iz opozicije kako bi amandmani bili usvojeni.

Upravo ova ponuda Zaeva je, prema oceni dela poslanika i javnosti, izazvala konfuzciju, a pojedini analitičai smatraju da je premijer ponudu o amnestiranju optuženih za nerede u parlamentu krajem aprila prošle godine, izneo kada je iz rasprave bilo jasno da će teško biti da se obezbedi dvotrećinska većina za prihvtanje Prespanskog sporazuma.

Generalni sekretar VMRO-DPMNE, Igor Janjušev, je reagujući na poruku Zaeva rekao da je oko 50 ljudi mesecima predmet političkog progona aktuelne vlasti.

„Ovo jasno pokazuje da vlada ne samo za 27. aprila, već i zbog drugih slučajeva protiv pripadnika VMRO-DPMNE sprovodila politički progon da bi kasnije mogla da trguje njihovom slobodm“, rekao je Janjušev, preneli su makedonski mediji.

Međutim, i nakon petočasovne rasprave dve suprotstavljene strane su ostale na svojim pozicijama, a razjašnenja nekih pitanja se očekuju u nastavku debate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar