U trendu

Šta je detonirao Kim Džong-un?

Termonuklearna ili hidrogenska bomba, kakvu je Severna Koreja navodno danas testirala, razvijena je nakon upotrebe nuklearne bombe u Japanu u Drugom svetskom ratu i od nje je mnogo razornija.

Prva hidrogenska bomba, koju su Amerikanci testirali 1952. godine, proizvela je energiju koja je odgovarala onoj 10 megatona TNT-a, otprilike 1.000 puta više od atomske bombe bačene na Hirošimu.

U toj novoj vrsti bombe, dva izotopa vodonika, deuterijum i tricijum, u procesu fuzije se spajaju i formiraju helijum, čime se oslobađala tolika energija, prenosi Index.hr.

U konvencionalnom nuklearnom naoružanju koristi se fisija, razdvajanje, a ne spajanje jezgra atoma, što rezultira manje snažnom eksplozijom.

Godinu dana nakon Amerikanaca, i Sovjeti su isprobali svoju hidrogensku bombu, čime je otpočelo takmičenje u naoružanju „superbombama“.

Najsnažnija H-bomba ikad detonirana bila je sovjetska takozvana „car-bomba“ koja je 1961. oslobodila energiju u vrednosti 50 megatona.

Severna Koreja je protekle noći lansirala H-bombu, navodno 10 puta jaču od nuklearne bombe bačene na Nagasaki.

Stručnjak za bezbednost Melisa Hanam napisala je da nema načina da se otkrije je li to što na fotografijama gleda severnokorejski lider Kim Džong-un stvarna bomba koja je eksplodirala u tunelu.

„To može biti samo model, ali poruka koju Severna Koreja šalje je jasna. Žele da pokažu da jako dobro znaju šta je nuklearno oružje“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.