U trendu

Štajkuju medicinski radnici u Holandiji

HAG – Medicinski radnici u celoj Holandiji danas štrajkuju za bolji kolektivni ugovor, a u mnogim bolnicama važi nedeljni raspored rada, što znači da se pacijentima pruža samo neophodna hitna pomoć, prenela je holandska televizija NOS.

Zaposleni u bolnicama zahtevaju veće plate i manje opterećenje na poslu.

Prema navodima sindikata koji traže povećanje plata od 5 odsto, u štrajku učestvuje tri četvrtine svih radnika zaposlenih u bolnicama. Kolektivni ugovor zaposlenih u bolnicama važi za oko 200.000 radnika.

Na društvenim mrežama veliki broj ljudi izražava podršku zdravstvenim radnicima. I predstavnici opozicionih političkih partija, Korine Elemeet iz Zelene Levice i Ron Majer iz Socijalističke partije podržavaju borbu zdravstvenih radnika za bolje uslove rada navodeći da je „godinama zloupotrebljavana nemerljiva lojalnost i posvećenost zdravstvenih radnika“.

Predsednik Holandskog udruženja bolnica (NvZ), Ad Melkert, izjavio je za Holandske dnevne novine Volkskrant da bolnice ne raspolažu dovoljnim finansijskim sredstvima da ispune zahteve sindikata.

„Bolnicama je u narednom periodu na raspolaganju oko 650 miliona evra za poboljšanje kolektivnog ugovora zaposlenih. Sindikati traže 950 miliona evra. Opšte je poznato da se bolnice u Holandiji finansijski jedva održavaju. Već smo pristali da izdvojimo još 100 miliona evra za poboljšanje uslova rada, ali ostaje razlika od 200 miliona evra između zahteva sindikata i onoga što bolnice zaposlenima uz najveće napore mogu da ponude“, naveo je Melkert.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.