U trendu

Svet bruji o rukovanju Trampa i Makrona: Evo šta je predsednik Francuske uradio starijem kolegi (video)

Američki predsednik Donald Tramp nije poznat kao veliki ljubitelj rukovanja. Svojevremeno je rekao da se grozi bakterija i da rukovanja smatra ‘varvarskim činom’.

Ovaj put je 70-godišnjeg Trampa u „čelični stisak“ uhvatio novoizabrani, mlađani francuski predsednik Emanuel Makron (39) sa kojim se američki predsednik sastao pre početka samita.

I dok su predsednici na početku „muški“ stisnuli ruke jedan drugome, Tramp se nakon par sekundi zbunio, kao da je želeo što pre da završi rukovanje koje su fotoreporteri snimali iz sekunde u sekundu.

Evo kako je pomalo neprijatnu scenu opisao Filip Ruker iz Vašington Posta: – Rukovanje je trajalo neko vreme. Svaki je predsednik zgrabio ruku svog kolege sa značajnim intenzitetom, njihovi prsti su prebledili, vilice se učvrstile, a lica se zategnula – rekao je Ruker za CNN.

Neki posmatrači svedoče da je Makronov stisak bio toliko čvrst da je Trampovu ruku pustio tek kad je pobelela.

Tramp je, inače, čestitao francuskom kolegi Makronu u Briselu istakavši da je napravio „sjajan posao“ pobedom na izborima ovog meseca, a Makron je rekao da će njih dvojica biti sposobni da promiene mnogo toga zajedno.

„Širom sveta govori se o njoj a mi moramo da razgovaramo o mnogo čemu, uključujući terorizam i druge stvari. Čestitam, sjajan posao“, rekao je pre ručka u rezidenciji.

Makron, početnik u međunarodnoj diplomatiji, odgovorio je da je vrlo srećan što je sa Trumpom, sa kim će se ponovo videti kasnije tokom dana na sastanku čelnika NATO-a.

„Imamo opširan broj tema o kojima moramo da razgovaramo, od borbe protiv terorizma, ekonomije do klimatskih promena i energije“, rekao je 39-godišnji predsednik.

„Ovaj samit NATO-a takođe nam je prilika za prvi susret i vrlo sam srećan što ćemo moći mnogo toga da promenimo zajedno“, rekao je Makron na francuskom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.