U trendu

Tilerson: Ni Tramp ni ja nismo srećni zbog sankcija protiv Rusije

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas da ni on, ali ni predsednik SAD Donald Tramp nisu „baš srećni“ zbog novih sankcija koje je Kongres uveo Rusiji.

Tilerson je rekao da sankcije pokazuju da Moskva frustrira Amerikance, iako žele da veze izmedju SAD i Rusije funkcionišu.

Govoreći o svojih prvih šest meseci u Trampovoj administraciji, Tilerson je izrazio žaljenje zbog narušenih odnosa s Rusijom, ukazavši na odluku te zemlje da protera američke diplomate.

Oba doma Kongresa su gotovo jednoglasno usvojila prošle nedelje nove i pooštrene sankcije Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin je potom zatražio drastično smanjenje broja američkih diplomata u Rusiji.

Tilerson je rekao da su SAD ipak postigle uspeh u saradnji sa Rusijom kada je u pitanju suzbijanje nasilja u Siriji.

Američki državni sekretar je kazao da će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom tokom posete Filipinima, gde će boraviti od nedelje.

Tilerson je rekao i da SAD nisu okrivile Kinu za situaciju s nuklearnim programom Severne Koreje uprkos pritisku Vašingtona na Peking, dodajući da je Amerika spremna na pregovore sa Pjongjangom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike