U trendu

Tilerson razgovaro sa Porošenkom o poseti Moskvi

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je telefonom ukrajinskog predsednik Petra Porošenka kako bi sa njim razgovarao o svojoj nedavnoj poseti Moskvi i poruci koju je preneo ruskom rukovodstvu, saopštio je Stejt department.

Tilerson je u Moskvi rekao da su SAD zainteresovane za poboljšanje odnosa sa Rusijom ali da ruske akcije u istočnoj Ukrajini jos uvek predstavljaju prepreku za to, rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner.

On je dodao da je Tilerson u razgovoru sa Porošenkom ponovio da SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i potvrdio da će sankcije protiv Rusije ostati na snazi dok Rusija ne vrati Ukrajini kontrolu nad Krimom i u potpunosti ne primeni obaveze iz Sporazuma u Minsku.

Tilerson, je, kako je dodao, takođe naglasio značaj daljeg napretka Ukrajine na putu reformi i u borbi protiv korupcije.

Državni sekretar je primio saučešće Porošenka povodom pogibije američkog člana Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Lugansku, ocenivši da i ovaj tragični incident pokazuje potrebu da sve strane, a posebno pro-ruske snage, poštuju obaveze iz Sporazuma u Minsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.