U trendu

Tramp i Kim ispisali novu stranicu istorije (foto, video)

Sastankom i rukovanjem jutros na ostrvu Sentosa u Singapuru, američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong-un ispisali su novu stranicu istorije.

Bela kuća je navela da je „tet-a-tet“ sastanak Trampa i Kima trajao 38 minuta, a „Bi-Bi-Si“ ocenjuje da je to prilično kratko, ukoliko se u obzir uzme vreme koje je potrebno za prevođenje.

Tramp je najavio, posle radnog ručka koji je imao sa severnokorejskim vođom, da njih dvojica idu na „potpisivanje“, a neimenovani američki zvaničnik objasnio je za „Si-En-En“ da se radi o „sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom“.

Prema informacijama Šangajske medijske grupe, 35-godišnji Kim je na mesto sastanka stigao sedam minuta pre 71-godišnjeg Trampa, kako bi, kako se ocenjuje, pokazao poštovanje prema starijem.

Rojters navodi da je cilj ovih istorijskih razgovora pronalaženje načina za okončanje nuklearnog odmeravanja snaga na Korejskom poluostrvu.

https://twitter.com/twitter/statuses/1006404469699952640

Navodi se da, ukoliko njihov samit uspe, to bi moglo da donese trajnu promenu bezbednosnom okruženju severoistočne Azije, kao u slučaju posete nekadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona Kini 1972, koja je dovela do transformacije Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.