Tramp se sprema za posete Japanu, Britaniji i Francuskoj

VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp u petak kreće u posetu Japanu, a zatim slede putovanja u Veliku Britaniju, Francusku, a možda i Irsku.

Tramp će u petak početi četvorodnevnu državnu posetu Japanu, čime će postati prvi svetski lider koji će se sastati s novim carem.

On planira da održi zajedničku konferenciju za novinare sa premijerom Šinzom Abeom i preda trofej na turniru u sumo rvanju, javio je AP.

Pet dana pošto se vrati kući, Tramp odlazi u posetu Ujedinjenom Kraljevstvu, gde će provesti vreme s kraljevskom porodicom i prisustvovati obeležavanju 75. godišnjicu iskrcavanja u Normandiji (Dan D) anglo-američkih sanga u rugom svetskom ratu u Portsmutu i Normandiji.

Očekivalo se da će otići u Irsku, gde poseduje golf teren, ali to je dovedeno u pitanje zbog zabrinutosti irskog premijera Lea Varadkara povodom sastanka s predsednikom SAD na njegovoj imovini, a ne na neutralnijoj teritoriji, tvrde irski mediji. Zamenik premijera Sajmon Kovenej izjavio je da su izveštaji „potpuno preterivanje“ i rekao je irskoj televiziji RTE da se detalji posete još dogovaraju.

Krajem juna Tramp će drugi doći u Japan. Sastanci sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom planirani su na marginama samita Grupe 20 u Osaki, nakon čega će uslediti konsultacije u Seulu s predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom o stanju nuklearnih pregovora sa Severnom Korejom.
Krajem avgusta, Tramp dolazi u Francusku na samit Grupe sedam u primorskom gradu Bijaricu, javlja agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar