Trojica ubijenih ruskih novinara istraživali privatnu vojnu firmu

Trojica ruskih novinara koji su ubijeni u Centralnoafričkoj Republici (CAR) istraživali su delovanje ruske privatne bezbednosne firme Vagner (Wagner) u toj zemlji, gde Moskva ima vojne instruktore, saopštila je danas organizacija s kojom su saradjivali.

Iskusni ratni izveštač Orhan Djemail, reditelj i producent dokumentarnih filmova Aleksandar Rastorgujev i snimatelj Kiril Radčenko ubijeni su sinoć kod Sibuta u Centralnoafričkoj Republici, prema navodima centralnoafričkih i ruskih izvora, prenela je agencija Frans pres.

Lokalni zvaničnici rekli su da su izveštači pronadjeni mrtvi pošto ih je otelo oko deset ljudi s turbanima koju su govorili samo arapski, ali nisu dali dodatne detalje.

Oni su saradjivali s Centrom za upravljanje istragama, projektom koji je pokrenuo bivši ruski oligarh i opoziconar u egzilu Mihail Hodorkovski.

Njih trojica su otputovali avionom 27. jula za Centralnoafričku Republiku da snime aktivnosti privatne vojne firme Vagner u toj zemlji, navela je organizacija Hodorkovskog na svojoj Fejsbuk stranici. Kako se navodi oni su saradjivali s tim centrom na priči pod nazivom „ruski plaćenici“.

Andrej Konjakin, glavni urednik Centra, rekao je da su novinari nastojali da ispitaju rad privatne ruske bezbednosne kompanije koja deluje u Centralnoafričkoj Republici kao i ruske interese  u lokalnim industrijama dijamanata, zlata i uranijuma.

On je rekao da su doputovali u CAR na turističkoj vizi da rade tajno i planirali su da ostanu tamo dve nedelje.

Ruski i strani mediji napisali su ime privatne bezbednosne firme –  Vagner (Wagner), vojna grupa povezana s Jevgenijem Prigožinom, preduzetnikom iz Sankt Peterburga za koga se navodi da ima bliske veze s Kremljom.

Konjakin je rekao da su ubijeni novinari putovali na sever zemlje da razgovaraju s predstavnikom Ujedinjenih nacija. Sa sobom su nosili nekoliko hiljada dolara u kešu da finansiraju boravak u zemlji, kao i vredne kamere i opremu. On je rekao da ne zna šta se desilo s novcem i opremom ali da su verovatno ukradeni, prenosi agencija AP.

On je kazao u telefonskom intervjuu za AP da je glavni radni scenario sada da su ubijeni u kradji, ali da je skeptičan i da misli da je moguće da je napad na njih vezan za njihovu istragu.  

Grupu Vagner je osnovao bivši oficir ruske vojne obaveštajne službe Dmitrij Utkin.

Kompanija koja pravno ne postoji, pošto su privatne vojne firme zabranjene u Rusiji, bila je aktivna od juna 2014. u borbama u istočnoj Ukrajini sa proruskim separatistima, prema ukrajinskim medijima i službama, prenosi Frans pres.

Posebno se istakla u Siriji gde je delovala paralelno s ruskom vojskom koja tu interveniše od septembra 2015. uz podršku vlasti Bašara al Asada.

Od početka 2018. godine Rusija je rasporedila vojne trenere u Centralnoafričku Republiku, isporučila oružje nacionalnoj vojsci i pružila obezbedjenje predsedniku Fostenu-Aršanžu Tuaderi, čiji savetnik za bezbednost je Rus.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike