Turska vlada traži od parlamenta produženje vanrednog stanja

Turska vlada zatražila je danas od parlamenta da produži vanredno stanje u toj državi za još tri meseca, skoro godinu dana nakon što je uvedeno posle neuspelog vojnog puča prošle godine.

Očekuje se da zahtev odobri parlament u kom partija Pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ima sigurnu većinu, prenosi Rojters.

Prema saopštenju kancelarije premijera Binali Jildirima, kabinet je zatražio da parlament produži vandredno stanje za naredna tri meseca počev od srede.

Ovaj zahtev usledio je nakon ceremonija u toku vikenda kojima je obeležena godišnjica neuspelog vojnog puča u kom je život izgubilo oko 250 osoba.

Od kako je u Turskoj uvedeno vanredno stanje 20. jula prošle godine, više od 50.000 ljudi je uhapšeno, a 150.000 je suspendovano ili otpušteno sa posla u državnoj službi i privatnom sektoru.

Erdoganovi protivnici, kako se navodi, tvrde da su ti događaju Tursku gurnuli na put ka većem autoritarizmu.

Vlada Turske naglašava da je „čistka“ neophodna u suprotstavljanju bezbednosnim izazovima sa kojima se država suočava i u istrebljenju pristalica imama Fetulaha Gulena koji se nalazi u SAD i kog Turska krivi za organizovanje puča, za šta on negira optužbe.

U seriji javnih ceremonija posvećenim žrtvama neuspelog puča i onima koji su ga sprečili, Erdogan je naglasio svoju osudu Evropske unije i rekao je da će vratiti smrtnu kaznu ukoliko parlament to odbri.

Kako agencija navodi, veze sa Zapadom su postale zategnute kada su evropske vlade izrazile zabrinutost povodom mera kažnjavanja u državi koje i dalje traju.

Prema dekretu koji je objavljen u petak, otpušteno je još 7.000 policajaca, državnih službenika i akademika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike