U trendu

Turska za ublažavanje tenzija između Ukrajine i Rusije

ANKARA – Turska je u kontaktu sa Ukrajinom i Rusijom radi ublažavanja tenzija, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, dodajući da sankcije Moskvi neće rešiti krizu.

„U kontaktu smo sa obe strane i savetujemo im da ostanu mirne i smanje tenzije“, izjavio je Čavušoglu, navodi agencija Rojters pozivajući se na tursku državnu novinsku agenciju Anadoliju.

On je rekao da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarati o tome telefonom u petak.

„Ne verujemo da će sankcije rešiti to pitanje. Verujemo u pravi balans između odvraćanja i dijaloga. Niko ne može pomoći Ukrajini ili drugoj zemlji kroz sankcije“, poručio je Čavušoglu.

Turski predsednik je ove nedelje rekao da je Turska, članica NATO-a, spremna da posreduje između Ukrajine i Rusije, a Čavušoglu je poručio da će sutra o tome razgovarati sa svojim ukrajinskim i ruskim kolegama.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je Erdoganovu ponudu za posredovanje, navodeći da se ona ne odnosi na sukob u Donbasu, dok je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da će Erdogan i Putin razgovarati o tom pitanju.

Turska ima dobre veze i sa Kijevom i sa Moskvom, ali se protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.