U trendu

Tusk pozvao lidere G7 na nastavak sankcija prema Rusiji

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je danas lidere G7 da i dalje sprovode sankcije prema Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, ali je Bela kuća saopštila da još nema stav o tom pitanju.

„Od našeg poslednjeg samita G7 u Japanu, nismo videli ništa što bi opravdalo promenu u našoj politici sprovođenja sankcija prema Rusiji“, izjavio je novinarima u Sicliji Tusk, koji koordiniše politiku 28 lidera Evropske unije, preneo je AFP.

„Apelovaću na druge lidere G7 da potvrde ovu politiku“, dodao je Tusk pred početak samita G7.

Tusk se već sastao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i rekao da, iako dve strane nemaju isti stav o Rusiji, čini se da su na istoj liniji kada je reč o ukrajinskom sukobu.

Američki Stejt department saopštio je u martu da će sankcije Vašingtona vezane za Krim ostati na snazi dok Rusija ne vrati kontorlu nad Krimom Ukrajini.

Trampov glavni ekonomski savetnik Geri Kon je, međutim, izjavio novinarima u trenutku dok je Tramp putovao na Siciliju, da trenutno SAD nema stav o tom pitanju.

„On (Tramp) ima veći broj opcija“, rekao je Kon ne iznoseći druge detalje.

EU i SAD, u vreme kada je administracijom upravljao prethodni predsednik Barak Obama uveli su 2014. godine sankcije Moskvi zbog aneksije Krima i sukoba između proruških snaga sa ukrajinskim snagama na istoku Ukrajine, navodi francuska novinska agencija i dodaje da je, međutim, nejasno da li će Obamin naslednik, aktuelni predsednik SAD Donald Tramp, čije saradnike optužuju da su imali kontakte sa Rusijom tokom predizborne kampanje, nastaviti da sprovodi sankcije prema Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.