U trendu

Tusk priprema smernice za pregovore o Bregzitu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk trebalo bi da sačini nacrt smernica o budućim pregovorima Evropske unije sa Velikom Britanijom o njenom izlasku iz EU.

Ovaj predlog Tusk će uputiti vladama 27 članica EU, piše BBC dodajući da će te smernice pomoći da se odredi ton dvogodišnjih teških pregovora i napora da se finalizuje dogovor.

Dok lideri EU tvrde da Britanija mora prvo da se saglasi sa uslovima izlaska pre nego što počnu razgovori o budućim odnosima, London se zalaže da se ti razgovori vode istovremeno.

Proces Bregzita je započeo u sredu kada je britanska premijerka Tereza Mej poslala obaveštenje Tusku o aktiviranju Člana 50.

Očekivalo se da će Tusk, koji se trenutno nalazi na kongresu Evropske narodne partije na Malti, poslati nacrt smernica jutros.

Evropski savet je nameravao da objavi smernice na svom sajtu odmah, ali BBC saznaje da su se tome usprotivile dve države članice EU.

Kako piše izveštač BBC sa Malte Kris Moris, Tusk je radio na dokumentu do kasno u noć.

Dokument, koji će imati šest ili sedam stranica će se fokusirati naročito na redosled pregovora.

O uslovima tranzicije, biće teško postići dogovor jer će oni obuhvatiti neka pitanja sporna za London kao što su sloboda kretanja ljudi i uloga Evropskog suda pravde.

Smernice će, kako se navodi, sadržati opšte principe, ali i neke detelje o tome kako EU namerava da sprovede pregovore.

To znači da bi početni razgovori o „razvodu“ trajali nekoliko meseci tokom kojih bi se postigao dogovor o uslovima razdvajanja, nakon čega bi usledilo nekoliko meseci pregovora o budućem trgovinskom partnerstvu.

Na kraju dolazi možda najteža faza – razgovori o tranziciji od punopravnog članstva Britanije kakvo je sada do potpunog novog odnosa u budućnosti, navodi BBC.

Fransuski predsednik Fransoa Oland je u četvrtak rekao britanskoj premijerki Terezi Mej da prvo treba da se postigne dogovor o izlasku što je ujedno i zajednički stav evropskih lidera.

Predstavnici EPP, najveće grupe u Evropskom parlamentu su na sastanku na Malti najavili da će se fokusirati na to da osiguraju nastavak poštovanja prava državljana EU u Brtaniji, da se izbegne stroga granica između Severne Irske i Republike Irske, kao i da Britanija izmiri finansijska dugovanjaprema Uniji koja se procenjuje na 60 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.