Tužilac Švendiman: Sud za Kosovo nas bliži istrazi o zločinima

Foto: Beta

Tužilac Euleksove radne grupe za istragu ratnih zločina i trgovinu ljudskim organima David Švendiman ocenio je danas da najava da će Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu imati sedište u Hagu znači približavanje istrazi o navodima Saveta Evrope iz 2011. godine.

Švendiman je u izjavi agenciji Beta istakao da je „od ključne važnosti da tom postupku prvenstvo daju svi uključeni i da najviši standardi medjunarodnog pravosudja za zločine budu uzeti u obzir i u potpunosti održani, kao i do sad“.

Švendimanov prethodnik na mestu tužioca za ratne zločine, Džon Klint Vilijamson, izjavio je na kraju istrage u julu 2014. da veruje da ima potvrde za „desetak“ slučajeva trgovine ljudskim organima od strane pripadnika bivše paravojne albanske Oslobodilačke vojske Kosove (OVK), kao i da taj broj može biti i nešto veći.

Vilijamson je naglasio da će moći da se podigne optužnicu protiv visoko pozicioniranih predstavnika bivše OVK za zločine protiv čovečnosti i verovatno za ratne zločine, jer su namerno ubijali, otimali i progonili Srbe, Rome i pripadnike drugih manjina na Kosovu, kao i Albance, političke protivnike rukovodstva OVK.

Švendiman je u izjavi podvukao da su „očuvanje operativne samostalnosti, nezavisnosti i stalne podrške Specijalnoj radnoj grupi za istrage i budućem Specijalnom uredu tužioca od presudnog značaja da taj proces ima ubedljiv i legitiman ishod“.

On je dodao da je „ohrabren saopštenjem holandskih vlasti da su prihvatile postupak koji je Skupština Kosova utvrdila prilikom usvajanja Zakona o Specijalnom sudu i Specijalnom uredu tužioca u avgustu prossle godine“. „Naravno“, predočio je tužilac Švendiman, „to je samo jedan korak ka uspostavljanju Specijalnog sudskog veća“.

I, kako je naveo, „postupak za formiranje Specijalnog sudskog veća i Specijalnog ureda tužioca još nije potpun i još će biti posla oko toga, ali smo time bliži da se latimo navoda Saveta Evrope iz januara 2011. godine“.

„Podstičem sve uključene da i dalje idu napred u formiranju Specijalnog sudskog veća i Specijalnog ureda tužioca, tako da ta tela bez nepotrebnog odlaganja budu operativna“, zaključio je američki pravnik Švendiman, koji je od 2006. do 2009. takodje bio medjunarodni tužilac u Posebnom odeljenje za ratne zločine Tužilačkog ureda Bosne i Hercegovine.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar