U trendu

U FBiH presuda Karadžiću dočekana aplauzima

SARAJEVO – Izricanje drugostepene presude prvom predsedniku Reublike Srpske Radovanu Karadžiću, koje je s izuzetnom pažnjom praćeno u svim zemljama regiona, u Federaciji Bosne i Hercegovine, dočekana je istovremeno aplauzima i suzama, uz ocenu da je ona istorijska i očekivana.

U glavnom gradu BiH sve je bilo u znaku presude Karadžiću, koja je na brojnim mestima u tom gradu i drugim gradovima širom BiH praćena kolektivno.

Ratni komandant Srebrenice, Naser Orić, kojeg Srbija potražuje zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području te opštine, izjavio je za Avaz da je Karadžić zaslužio da, kako je rekao, „trune u zatvoru“.

Za Bošnjake Karadžić je „krvnik“ i jedan od glavnih ideologa, kako oni kažu, velikosrpske politike, koji je osuđen za „najteže ratne zločine na evropskom tlu nakon Drugog svetskog rata“.

Naša stranka u BiH je ocenila da je presuda Karadžiću prilika za otklon celog društva od svih zločinačkih ideologija, te da je njome Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove „potvrdio odgovornost ratnog političkog lidera …“.

Nezavisni blok BiH je ocenio da „veličanje Karadžića i Mladića znači veličati Hitlera i Ajhmana“.

Radio Sarajevo javio je da je današnja, kako navode, „konačna doživotna pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću važna je za Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost“.

Bosanskohercegovački reditelj, Haris Pašović, koji je u Hagu pratio izricanje presude za Avaz je ocenio da je, kako je rekao, „ovo veliki dan, ne samo za žrtve već i za čovečanstvo, civilizaciju“.

Sarajevski mediji su preneli da su porodice žrtava genocida u Srebrenici velikim aplauzom dočekale presudu Karadžiću, a Majke Srebrenice u Potočarima su, kako se navodi, „zaplakale od sreće“, jer su dočekale „minimum pravde“. One su, navodi se izricanje presude pratile u Memorijalnom centru Potočari, gde je bilo organizovano kolektivno praćenje procesa u Hagu.

Demokratska fronta, stranka hrvatskog člana predsedništva BiH Željka Komšića, smatra da je ovom presudom, kako kažu, „samo delimično zadovoljena pravda“.

SBB, stranka Fahrudina Radončića je saopštila da je, kako su naveli, „monstrum zaslužio smrtnu kaznu!“.

Potpredsednica Udruženja Žena Srebrenice, Nura Begović, izjavila je da je presuda Karadžiću zadovoljavajuća, ali da, kako je rekla, ostaje žal što nije proglašen krivim za genocid i u drugih sedam opština BiH.

Nermin Nikšić, predsednik Socijaldemokratske partije BiH smatra da je doživotni zatvor za Radovana Karadžića jedina moguća kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde.

Inače, na mnogim meštima širom Federacije BiH organizovana su zajednička praćenja izricanja presude Karadžiću, a mediji prenoseći atmosferu pišu da je, na primer, Adel Šabanović u Većnici uzvikivao: „Alahu, kazni zločinca“, a su se Većnicom širi uzdasi, neki su plakali, a neki radovali…. A svi su aplaudirali.

Istovremeno, tokom izricanja presude, piše portal Haber, predsednici Udruženja Majke Srebrenice, Muniri Subašić, je pozlilo.

Sa ništa manje zanimanja izricanje presude Karadžiću propraćeno je i u Hrvatskoj, a portal Net je konstatovao da je kazna doživotnog zatvora „dodatni udarac“ za prvog predsednika Srpske jer neće moći da traži raniji izlazak na slobodu

Svi mediji su preneli reagovanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja je među prvima reagovala na tviteru rekavši da je „presuda Karadžiću trajna opomena velikosrpskim ideolozima“.

Crnogorski mediji o izricanju presude Karadžiću izvestili po beogradskim i medijima Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.