najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U sukobima u Tadžikistanu poginulo 17 ljudi

U Tadžikistanu su naoružane grupe pod vođstvom odmetnutog zamenika ministra odbrane Abduhalima Nazarzode u glavnom gradu Dušanbeu i nedaleko od tog grada izvele nekoliko napada, u kojima je poginulo osam policajaca i devet napadača, saopštile su vlasti ove bivše sovjetske republike u srednjoj Aziji. 

Za razliku od susednog Avganistana, Tadžikistan se retko suočava sa takvim krvoprolićem, pa je izvesno da će ova pobuna iznervirati vlasti u Dušanbeu, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

Još nije jasna pozadina napada, ali u vladinim saopštenjima se ukazuje na to da su napadači aktivno učestvovali u borbama na strani opozicije za vreme građanskog rata u devedesetim godinama prošlog veka.

Američka ambasada u Dušanbeu je saopštila da značaj današnjih sukoba nije jasan ali je ocenila da “oni mogu biti uvod u druge nasilne akte”.

Ambasada je zatvorila svoja vrata i savetovala osoblju da ne izlazi napolje i da ne šalje decu u školu. 

General Abduhalim Nazarzoda, zamenik ministra odbrane koji je optužen za organizovanje pobune, ušao je u vladu zahvaljujući mirovnom sporazumu kojim je okončan građanski rat.

Nastojanja da se opozicija istisne intenzivirana je poslednjih godina, a Nazarzoda i drugi navodni saučesnici u današnjim napadima se povezuju sa umerenom Strankom islamske obnove, koju je Ministarstvo pravde prošlog meseca zabranilo dekretom.

Ta stranaka poriče svaku vezu sa Nazarzodom i ostalim osumnjičenima. 

Razračunavanje sa Strankom islamske obnove, jedinim legalnim entitetom političkog islama u centralnoazijskim zemljama koje su nastale raspadom Sovjetskog Saveza, po svemu sudeći će biti nastavljeno nakon današnjih napada.

Stranka je izgubila svoja jedina dva poslanička mesta u parlamentu Tadžikistana nakon ovogodišnjih izbora za koje su međunarodni posmatrači rekli da nisu bili po demokratskim standardima.

Tenzije su narasle zbog pokušaja tadžikistanskih vlasti da suzbiju otvorenije pokazivanje islamske vere. Postoje izveštaji da se na mlade ljude vrši pritisak da ne nose bradu, a zvanični mediji propagiraju da žene ne treba da nose velove.  

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike