U trendu

Uganda mora da plati Kongu 325 miliona dolara odštete

HAG – Međunarodni sud u Hagu osudio je Ugandu da zbog zločina, počinjenih u konfliktu oko provincije Ituri, Kongu mora da plati odštetu od 325 miliona dolara, to jest 284 miliona evra.

Uganda će morati tu svotu da isplati Kongu u pet godišnjih rata do 2026.godine, saopštio je Međunarodni sud.

Određena svota je odšteta za štetu koju je Uganda počinila u provinciji Ituri u Kongu u periodu od 1998. do 2003.godine.

Kongo je tražio obeštećenje u visini od više od 11 milijardi dolara, ali sudije su odredile mnogo manju sumu.

Presuda suda je pravno obavezujuća i nema mogućnosti žalbe, saopšteno je u Hagu.

Međunarodni sud je već 2005.doneo presudu da je Uganda kriva za ratna razaranja, kao što su ubijanje ljudi, seksualno nasilje, regrutovanje dece vojnika i proterivanje ljudi.

Pošto se tačan broj žrtava i visina štete ne može utvrditi, sud je odredio paušalnu svotu.

Za „štetu“ nanetu ljudima Uganda mora da plati oko 197 miliona evra, 35 miliona evra za štetu na infrastrukturi i zgradama, kao i 52 miliona evra za krađu prirodnih resursta, kao što su zlato, dijamanti i druge rude.

Pred Međunarodnim sudom 1999.pokrenut je sudski postupak protiv Ugande, koja je 2005.osuđena za kršenje međunarodnog prava, pošto je anektirala delove zapadnoistočne provincije Ituri, te podržavala oružane pobunjenike.

Sud je, najpre, naložio Ugandi i Kongu da dogovore visinu obeštećenja, ali je 2015. Kongo saopštio da su pregovori propali i zamolio sud da odredi obeštećenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar