najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uhapšeni osumnjičeni organizatori bekstva El Čapa

Meksičke vlasti uhapsile su šest osoba osumnjičenih da su pomogle narko-bosu Hoakinu El Čapu Gusmanu da u julu pobegne iz zatvora, a među njima je i zet begunca za kog se veruje da je organizovao celu akciju.

Državni tužilac Arelij Gomes izjavio je na konferenciji za novinare da je među uhapšenima i pilot koji je Gusmana prebacio avionom iz grad posle bekstva.

Gomes je naveo da je Gusmanov zet organizovao bekstvo 11. jula, prenele su agencije.

Neimenovani meksički zvaničnik izjavio je juče za Si-En-En da je prošle nedelje Gusman bežeći od meksičkih specijalaca pao sa omanje litice i tom prilikom slomio nogu i povredio lice.

Potera za El Čapom pokrenuta je kada su ga specijalci 9. oktobra primetili u blizini grada Kosala, u planinama savezne države Sinaloa.

U društvu sa njim je tada bila jedna devojčica, pa specijalci nisu želeli da stupe u akciju, rekao je izvor, koji je dodao da su oni krenuli u poteru kad su ga videli bez deteta.

U trenutku kad su mu se specijalci približili, Gusman je pao sa litice. NJegovi telohranitelji su pojurili do dna litice, odneli El Čapa i nestali u gustoj šumi, tako da specijalci više nisu mogli da ih uoče.

Gusman je milijarder i šef moćnog meksičkog narko-kartela „Sinaloa“, koji je završio u zatvoru u februaru 2014. godine, nakon što su ga uhapsile specijalne snage na severozapadu Meksika.

On je 11. jula ove godine pobegao iz tog zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem nakon što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometra dugi tunel. Na snimkama sa nadzornih kamera se može videti kako narko-bos nestaje kroz rupu iskopanu na dnu tuš-kabine i nestaje u tunelu.

Meksički zvaničnici su se 2014. hvalili time što je Gusman uhvaćen, ističući to kao pokazatelj da dobijaju rat protiv narko-kartela. NJegov beg u julu je, međutim, ponovo izazvao paniku kod vlasti, kao i oštru kritiku javnosti povodom raširene korupcije.

Gusman je već jednom ranije pobegao iz zatvora 2001. godine, kad su ga na slobodu izneli u korpi za prljav veš.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike