U trendu

Urednica DW-a: Pitanje je samo kada će Merkel pasti

Pozicija nemačke kancelarke Angele Merkel dovedena je u pitanje posle smene Folkera Kaudera s mesta šefa poslaničkog kruga demohrišćana u nemačkom parlamentu.

Glavna urednica Dojče velea (Deutche Welle – DW) Ines Pol ocenjuje da je pitanje samo kada će Merkel pasti.

Krauder, bliski saradnik Merkel, juče je poražen na izborima za šefa poslaničkog kruga Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) pošto je dobio 112 glasova, dok je njegov dosadašnji zamenik Ralf Brinkhaus dobio 125 glasova.

Većina komentatora je bila uverena da će Kauder, s podrškom Merkel i drugih partijskih vodja, lako pobediti Brinkahusa koji je manje poznat javnosti, pa je njegov poraz ne samo iznenadjenje, već i, po mnogim ocenama, otvoreni revolt protiv kancelarke.

Od formiranja vlade u martu, posle višemesečnog natezanja nakon izbora u septembru prošle godine, tri stranke u vlasti – dve konzervativne i socijaldemokrate – neprestano su u sukobima i sporovima.

Glavna urednica Dojče velea navodi da je od početka u vladi nedostajao zajednički politički projekat, ali još više sposobne političke figure da se Nemačka odgovorno vodi kroz teška vremena.

„Do ovog istorijskog utorka je jedina pouzdana veličina bila Angela Merkel, koja je odvlačila pažnju sa dubokog jaza u vladajućoj koaliciji i sopstvenim redovima“, navela je Ines Pol.

Ona je dodala da poslanici CDU-a i CSU-a u utorak nisu samo oterali Kaudera, već su i „javno demontirali saveznu kancelarku“.

„Sada više nije pitanje da li je Merkel pred krajem karijere, već samo koliko brzo će pasti“, navela je Pol i dodala da se tome može radovati ekstremnodesničarska Alternativa za Nemačku koja je nedavno u anketama izbila na drugo mesto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.