U trendu

Velika Britanija će potrošiti pola milijarde funti samo zbog ove sitnice

Vlada Velike Britanije objavla je, da će nakon što ova zemlja napusti Evropsku uniju, pasoši stanovnika Britanije promeniti boju i da će umesto dosadašnje bordo, biti plave boje.

Uredba o promeni izgleda pasoša, za koju vlada kaže da je ‘potez simbolizma ili nacionalnog identiteta’ koštaće 500 miliona funti (669 miliona dolara).

– Napuštanje Evropske unije daje nam jedinstvenu priliku da vratimo svoj nacionalni identitet i da za sebe stvorimo novi put u svetu-, objasnio je u zvaničnom saopštenju imigracioni ministar Brandon Luis. Dodao je i da je ‘odušveljen’ što će britanski pasoš nakon napuštanja EU 2019. godine vratiti ‘čuveni plavi i zlatni dizajn’.

Plave korice pasoša predstavljaju povratak originalnom izgledu koji je na punim ispravama prvi put korišćen 1921. godine, a promenjen je kada se Britanija pridružila Uniji i usvojila uobičajni format koji je podrazumevao bordo boju.

Ali ne slažu se svi da je to pametno utrošenih pola milijarde funti. Korisnici Tvitera već su izrazili svoje nezadovoljstvo, tražeći da vlada preispita ovu, veoma skupu odluku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.