U trendu

Venecuela najavila skoro sazivanje Ustavotvorne skupštine

Vlada Venecuele najavila je danas da će u najskorije vreme biti sazvana sporna Ustavotvorna skupština koja treba da donese izmene Ustava kojima bi se povećala ovlašćenja predsdnika i nadjačale druge grane vlasti, a kojima se oštro protivi opozicija.

Agenti bezbednosne službe Venecuele priveli su prethodno dvojicu glavnih opozicionih lidera, Leopolda Lopesa i Antonija Ledesmu, koji su već bili u kućnom pritvoru, što su osudile SAD i pojedine države Latinske Amerike, dok  druge zemlje i medjunarodne organizacije nisu komentarisale slučaj ili su samo izrazile zabrinutost, navodi AP.

Bela kuća je osudila „diktaturu“ lidera Venecuele Nikolasa Madura zbog hapšenja dvojice lidera opozicije u toj zemlji.

U saopštenju Bele kuće navedeno je da su Lopes i Ledesma politički zatvorenici koje „Madurov režim drži nezakonito“.

SAD su pozvale Venecuelu da, kako je navedeno, oslobodi sve političke zatvorenike.

Lopes i Ledesma su prošle nedelje pozvali svoje pristalice da bojkotuju izbore za članove Ustavotvorne skupštine, održane na zahtev predsednika Nikolasa Madura.

Protiv njih je podignuta optužnica za kršenje kućnog pritvora i planiranje bekstva, kao i objavljivanja video-snimaka sa izjavama kojima kritikuju predsednika Nikolasa Madura.

Maduro je krajem jula pobedu na izborima za članove Ustavotvorne skupštine i pored kritika iz inostranstva i osporovanja tamošnje opozicije koja je pozvala na nove proteste. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike