Više od 50 odsto Rusa strahuje od velikog rata s NATO

Od rata velikih razmera Rusije i zemalja NATO-a strahuje 52 odsto Rusa, a 78 odsto učesnika u anketi smatra da je nedopustivo da njihova zemlja u takvom slučaju primeni nuklearno oružje, pokazuju rezultati istraživanja ruskog Fonda za javno mnjenje.

Prema rezultatima ankete, 40 odsto Rusa smatra da u ovom trenutku ne postoji opasnost od takvog rata, a 43 odsto učesnika ankete veruje da je mogućnost rata u ovom trenutku veća nego sedamdesetih godina, prenosi Sputnjik.

Šezdeset odsto Rusa smatra da je u poslednje dve – tri godine takva opasnost porasla i dovode to u vezu s tim što se Rusija „podiže iz pepela, što se ne dopada svima“, s neprijateljskim odnosom prema Rusiji, sa sukobom u Ukrajini i ratom u Siriji.

Svega šest odsto Rusa smatra da je u ovom trenutku verovatnoća velikog rata Rusije i zemalja NATO-a manja nego pre dve-tri godine, i to povezuju pre svega s jačanjem odbrambene sposobnosti zemlje i verom u rukovodstvo.

Učesnici ankete mkih 65 odsto smatra da politika Rusije u poslednje vreme doprinosi smanjenju rizika od velikog rata s NATO-om, 17 odsto smatra suprotno.

Kada je reč o nuklearnom naoružanju, 25 odsto ispitanika smatra da u slučaju velikog rata između Rusije i zemalja NATO-a ono neće biti upotrebljeno, a 80 odsto Rusa je uvereno da bi njegova upotreba dovela do iščezavanja čovečanstva.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike