U trendu

Više Trampovih savetnika bilo u kontaktu sa Rusima

Savetnici američkog predsednika Donalda Trampa bili su u stalnom kontaktu sa uticajnijim ruskim zvaničnicima tokom predizborne kampanje, piše „Njujork tajms“.

Među njima su bili Trampov šef kampanje Pol Manafort i sada već bivši, savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin, prenosi CNN.

Manafort je negirao da je bio u bilo kakavom kontaktu sa ruskim zvaničnicima i da to stoprocentno nije istina.

U izveštaju CBS se navodi da je FBI ispitivao ljude bliske američkom predsedniku, uključjući Flina, koji je u ponedeljak podneo ostavku.

List navodi da je kontakte sa ruskim zvaničnicima održavao i Karter Pejdž, Trampov savetnik tokom predsedničke kampanje.

Majkl Flin je u ponedeljak uveče podneo ostavku zbog tvrdnji da je razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom o sankcijama protiv Rusije, pre nego što je Donald Tramp stupio na dužnost.

On je u početku negirao te tvrdnje, a prvobitno ih je javno demantovao i potpredsednik Majk Pens.

Prema američkom zakonu, privatnim licima nije dozvoljeno da vode diplomatske razgovore.

Portparol Bele kuće Šon Spajser u utorak je potvrdio da je predsednik SAD Donald Tramp znao nedeljama unazad da je bilo problema sa telefonskim pozivima Rusiji, međutim pozivi na nezavisnu istragu naišli su na hladnu reakciju nekih starijih republikanaca.

Spajser je kazao da u početku Tramp nije zaključio da je Flin prekršio zakon, ali pravni savetnik Bele kuće je onda sproveo opsežnu istragu i ispitao Flina u više navrata, pre dolaska do istog zaključka kao i Tramp.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.