U trendu

VOA: Vodja talibana sa poternice SAD odaje počast bombašima samoubicama

Talibanski vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, koga su SAD proglasile globalnim teroristom, priredio je u Kabulu ceremoniju u čast bombaša samoubica odgovornih za ubistva hiljada američkih i savezničkih trupa u Avganistanu, prenosi Glas Amerike (VOA).

Sirahudin Hakani, koga su SAD ucenile na 10 miliona dolara za sve informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, sastao se sa porodicama nekih od napadača na dogadjaju u ponedeljak u luksuznom hotelu u glavnom gradu Avganistana, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kari Said Kosti.

Kosti je tvitovao zamagljene slike Hakanija kako se moli i grli članove porodice poginulih bombaša samoubica i rekao da je ministar kasnije pozdravio bombaše samoubice kao „heroje islama i zemlje“.

Hakani se poslednjih godina nije pojavljivao u javnosti, uključujući i period nakon povratka talibana na vlast.

Talibani su u avgustu povratili kontrolu nad zemljom nakon što su skoro 20 godina vodili smrtonosnu pobunu protiv avganistanske vlade koju podržava Zapad i koalicionih snaga predvodjenih SAD. Medjunarodna zajednica je, medjutim, ignorisala pozive islamističke grupe da prizna njihovu privremenu vladu u Kabulu.

Kosti je kasnije govorio za jednu avganistansku TV mrežu i branio Hakanija zbog hvaljenja bombaša samoubica. On je tvrdio da su napadi deo talibanskog „džihada“protiv okupacije Avganistana od američkih i savezničkih trupa. On je takodje branio zamagljivanje slika Hakanija, navodeći bezbednosne razloge da ministar ostane u senci.

Veruje se da su finansijska i vojna snaga Hakanijeve mreže odigrale ključnu ulogu u pomaganju talibanima da održe i prošire svoju pobunu.

Zvaničnici Talibana odbacuju postojanje mreže kao zapadnu propagandu, navodeći da je Hakani zamenik Hibatulaha Akhundžade, poglavara Talibana koji se povukao.

Kritičari kažu da ceremonija u ponedeljak u Kabulu neće pomoći u pokušajima talibana da dobiju medjunarodno priznanje njihove vlade koja je već na udaru kritika zbog nedostatka inkluzivnosti.

Talibanski delegati trebalo bi da u sredu prisustvuju višeslojnom sastanku u Moskvi sa izaslanicima iz Rusije, kao i dve zemlje koje dele granicu sa Avganistanom – Kine i Pakistana. Očekuje se da će talibani pokrenuti pitanje priznavanja nove vlade u Kabulu.

Ruski, kineski i pakistanski delegati održali su u utorak trilateralne razgovore uoči sastanka sa talibanima i složili se da pruže humanitarnu i ekonomsku pomoć Avganistanu.

Na sastanak je pozvana i jedna američka delegacija, ali je portparol Stejt departmenta Ned Price u ponedeljak naveo „logističke razloge“ za nedolazak na razgovore u Moskvi i rekao da će se delegacija pridružiti takvoj sednici u budućnosti.

Vašington je zamrznuo skoro 10 milijardi dolara afganistanske imovine, uglavnom pohranjene u američkim Federalnim rezervama, od kada su talibani preuzeli državu.

Američka administracija tvrdi da želi da pozove ovu grupu na odgovornost i poštovanje datih obećanja da će štititi prava svih Avganistanaca, posebno prava žena, te da će uspostaviti inkluzivnu vladu koja će upravljati zemljom koja je pogodjena nemirima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.