U trendu

Zelenski: Ukrajina spremna za razgovore o neutralnosti

KIJEV – Ukrajina je spremna da razgovara o neutralnosti i nenuklearnom statusu zemlje ako dobije bezbednosne garancije, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Bezbednosne garancije i neutralnost, nenuklearni status naše države. Spremni smo da razgovaramo o tome. Ovo je veoma važna tačka“, rekao je Zelenski u intervjuu ruskim medijima preko video-poziva.

Odluka o neutralnom statusu Ukrajine morala bi da ima garancije treće strane i da bude potvrđena na referendumu, objasnio je.

On je, međutim, dodao da neće sesti za pregovarački sto sa Rusijom ako se bude razgovaralo o „demilitarizaciji“, nekoj vrsti „denacifikacije“, prenosi Rojters.

Zelenski je rekao i da želi kompromis sa Rusijom po pitanju Donbasa.

Dodao je da je pitanje ruskog jezika jedna od tema pregovora.

Sporazum sa Rusijom moguć je samo ako se ruske trupe povuku iz Ukrajine, rekao je Zelenski.

On je rekao da je ruska invazija izazvala razaranje ukrajinskih gradova u kojima se govori ruski i da je šteta gora nego tokom ratova u Čečeniji.

On je naveo da ne razume predlog o mirovnoj misiji u Ukrajini kao i da ne želi zamrznut konflikt.

Dodao je da se zalaže za razmenu svih zarobljenika.

Zelenski je tokom devedesetominutnog intervjua ruskim medijima govorio na ruskom jeziku, prenosi Rojters i podseća da je u međuvremenu ruski regulator za masovne medije Roskomnadzor upozorio medije u Rusiji da ne objavljuju ovaj intervju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.