U trendu

Divne kosti

Žanr: drama, fantazija, triler
Trajanje: 135 min.
Premisa: Priča o jednom životu i onom što dolazi posle…

Glavne uloge:Sirša Ronan (Saoirse Ronan), Mark Valberg (Mark Wahlberg), Rejčel Vajs (Rachel Weisz), Džejk Abel (Jake Abel), Stenli Tuči (Stanley Tucci), Suzan Sarandon (Susan Sarandon), Majkl Imperioli (Michael Imperioli)

Scenario:Fren Volš (Fran Walsh), Filipa Bojens (Philippa Boyens)
Režija:Piter Džekson (Peter Jackson)

SINOPSIS
Film "Divne kosti" bazira se na priči o Suzi Samon, koja je imala tek 14 godina kada je u decembru 1973. ubijena na povratku iz škole. Posle svoje smrti, ona nastavlja da posmatra svoju porodicu, dok je njen ubica na slobodi. Zarobljena u čudesnom i misterioznom prelaznom svetu, Suzi će shvatiti da mora da izabere između svoje želje za osvetom i žudnje da se njeni voljeni oporave i nastave normalno da žive. Ono što počinje kao šokantno ubistvo pretvoriće se u napeto i vizuelno inovativno putovanje kroz veze sećanja, ljubavi i nade, sve do iznenađujućeg i emotivnog raspleta.
O FILMU
Zasnovan na proslavljenom bestseler romanu Alis Sibold, a u režiji oskarovca Pitera Džeksona, film donosi na veliki ekran zvezdanu glumačku ekipu: Marka Valberga (nominovan za Oskara) i oskarovke Rejčel Vajs i Suzan Sarandon, a njima se pridružuju Stenli Tuči, Majkl Imperioli i nominovana za Oskara Sirša Ronan u ulozi Suzi Samon.
Godine 2002. objavljen je roman koji je preko noći postao klasik našeg doba i osvojio srca čitalaca i kritičara širom sveta. Drugi roman Alis Sibold, "Divne kosti", na prvi pogled je mračna krimi-priča o jezivom nestanku i ubistvu obične devojčice iz predgrađa. Međutim, to je priča o smrti, prepuna neočekivanog svetla, lepote i nade.
U srcu knjige nalazi se dirljivo iskrena, duhovita i hrabra Suzi Samon, koja, nakon što je premlada napustila ovaj svet, posmatra žive iz misterioznog ličnog carstva, gde može da ima sve što poželi ili zamisli, osim da se vrati onima koje voli. Dok se njena porodica bori s ogromnom patnjom i sve većom frustracijom jer policija ne uspeva da reši zločin, Suzi će pokušati da usmeri svog oca ka otkrivanju identiteta svog ubice.
Među milionima čitalaca koji su istog trenutka bili oduševljeni pričom Suzi Samon i potragom njene porodice za pravdom bio je i jedan od danas najmaštovitijih reditelja – Piter Džekson. "Roman Alis Sibold jedna je od onih sjajnih knjiga kod kojih ne znate šta da očekujete; to je teška, uzbudljiva i emotivna priča. Meni kao reditelju to je strašno interesantno", kaže on.
Veliki deo izazova adaptacije ovog romana u filmsku priču bio je kako predstaviti najvažniju lokaciju romana – mesto koje Suzi naziva "negde između". Od samog starta Džekson, Volš i Bojensova želeli su da Suzina predstava zagrobnog života bude potpuno lična i specifična za njeno razumevanje. Želeli su da to prevaziđe religiozne okvire i tradicionalno zamišljanje neba, i da umesto toga reflektuje Suzin unutrašnji svet i emotivni život.
Suzin prelazni svet sastoji se od miksa lepote koja oduzima dah i zastrašujuće tame; pruža utehu, ali je i tužan; divan je i čudan, ali je duboko povezan s događajima koji se odvijaju na Zemlji. Džekson ističe: "Ova priča je i triler, a g. Harvi (ubica mlade Suzi) je fascinantan lik jer je on sasvim običan čovek. On kosi travnjak, razgovara s komšijama, zna koliki je značaj pojave, i Suzi počinje da se pita da li će ovaj čovek zaista uspeti da se provuče s ubistvom".
Centralni lik cele priče je 14-godišnja devojčica koja je ubijena i koja se nalazi u eteričnom limbu, Suzi Samon. Ispostavilo se da je pronalazak prave glumice za ovu ulogu bio najveći izazov. "Na kastingu se pojavio veliki broj tinejdžerki koje su već imale spremljenu filmsku personu", komentariše Džekson, "međutim, za Suzi smo želeli nešto potpuno suprotno, hteli smo nekoga ko će odavati utisak potpuno obične i stvarne 14-godišnjakinje". "IpakS, nismo očekivali je da će naša tinejdžerka biti iz Noristauna u Irskoj – Sirša Ronan, najpoznatija po ulozi u filmu ‘Pokajanje’".
"Sirša ima prirodan instinkt za dramu", kaže Džekson. "Veoma je inteligentna, sveža i izuzetno originalna. Ona je rođena glumica, a to se retko viđa. Pored toga s njom je bilo i uživanje raditi". Ronanova je neustrašivo uplovila u ulogu koja je zahtevala ogroman psihički i emotivni napor od nje kao glumice, nešto u čemu, kako sama kaže, ne bi uspela bez podrške filmadžija.
Možda će delovati ironično, ali za vreme produkcije, Ronanova se najviše zbližila s glumcem Stenlijem Tučijem, koji igra Suzinog hladnokrvnog ubicu. "Naše zajedničke scene bile su toliko napete, da smo morali da budemo opušteni jedno s drugim", objašnjava Sirša. "A najbolje je bilo to što smo se zaista dobro slagali. On ima svoju decu, tako da znam da mu nije bilo prijatno da snima one scene. To što sam znala da je stvarno dobar čovek mnogo mi je pomoglo."
Za ulogu Džeka, Suzinog oca, filmadžije su izabrale Marka Valberga. Džekson je bio uzbuđen što će Marku dati priliku da igra porodičnog čoveka, kakav je i privatno. "Ovo je film o ljubavi i jedna od najsnažnijih veza u filmu je ona između Džeka i Suzi, oca i ćerke", kaže Džekson. "Džeka preplavljuje osećaj neuspeha jer nije bio tu kad je Suzi bio najpotrebniji – a Mark poseduje tu mušku energiju koja je savršena za ovu ulogu. On je zaštitnički nastrojen, ali je takođe i veoma ranjiv. U Marku sam prepoznao sve ono što znam da bih i ja osećao u Džekovoj situaciji".
Emocije su skoro preplavile Valberga dok je pokušavao da se stavi u Džekovu poziciju. "Zaista sam pokušao da živim kao Džek i jednostavno mi je slomio srce", priznaje Mark. "Počeo sam da pratim vesti, i kad bih video porodične tragedije, zapitao bih se kako se roditelji osećaju. To nije baš bilo zabavno, ali se meni kao glumcu veoma isplatilo".
U ulozi Suzine majke, Abigejl, našla se Rejčel Vajs. "Abigejl nije sentimentalan lik", kaže Džekson. "Ona je žena koja pokušava da održi porodicu na okupu, a u isto vreme želi da ostane pribrana. Rejčelin izazov je bio da odglumi ženu koja iz sebi znanih razloga odlučuje da napusti porodicu onda kada im je najpotrebnija. Ona mora to da učini tako da zadrži simpatije i razumevanje publike, što nimalo nije lak zadatak. Mislim da je Rejčel to u potpunosti uspela i ona je za mene, kao reditelja, potpuno otkrovenje jer je izvanredna glumica".
Porodica Samon ima još jednu veoma važnu žensku figuru, a to je baka Lin, koju je maestralno odigrala Suzan Sarandon. "Suzan je veoma duhovita, a tako je baka Lin i zamišljena da bude, jer je ona neko ko ih stalno podseća da i posle velike tragedije treba nastaviti sa svojim životom i da je taj život prepun humora", kaže Džekson. Bojensova dodaje: "Baka Lin je fantastično stvorenje, neumesna, nečuvena žena koja ima fenomenalnu energiju i sposobnost da odmah pronikne u srž problema. Suzan je sjajno odigrala ovu ulogu jer je ona pametna žena i njen smisao za komediju je besprekoran".
"Baka Lin je verovatno celog života bila alkoholičar. Ona i puši. Mislim da nisam izgovorila nijednu rečenicu, a da u ruci nisam imala cigaretu i piće", komentariše Sarandonova. "A sjajna je zato što je toliko jaka i što je kompletni egocentrik. Ona kaže ono što svi drugi misle, ali nemaju hrabrosti da izgovore. Ne brinu je osećanja drugih ljudi. I zbog svega toga, ona je jako zabavna".
Oficijelni sajt

Premijera: FEST
U bioskopima: 20. februar 2010. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike