Američki mediji: Exit jedna od najvećih znamenitosti Evrope

Vodeći američki turistički vodič “Condé Nast Traveler” izdvojio je “Exit” kao jedini festival među 50 najznačajnijih turističkih atrakcija u Evropi, saopštili su organizatori novosadske manifestacije.

“Exit” festival je tako stavljen rame uz rame sa Bečkom operom, grčkim Akropoljem, Ajfelovom kulom, Berlinskim zidom, Gaudijevom Sagrada familijom, Mikelanđelovim “Davidom”, Pikasovom “Gernikom”, Boljšoj teatrom i mnogim drugim kultnim evropskim znamenitostima i institucijama, navode organizatori.

U članku je zabava na “Exitu” stavljena među najveće užitke koji se mogu iskusiti na starom kontinentu, kao što su krstarenje grčkim ostrvima, skijanje u St. Moricu, poseta Luvru, gledanje španskog flamenka u Andaluziji i Formule 1 u Monaku, posmatranje polarne svetlosti na Islandu, ispijanje piva u Češkoj i Nemačkoj, vožnja kanalima i biciklom u Amsterdamu…

Novi Sad se, zahvaljujući “Exitu”, u ovom članku našao u društvu vodećih evropskih turističkih gradova kao što su Rim, Pariz, London, Berlin, Atina, Lisabon, Amsterdam i drugi.

Njujorški medijski gigant “Condé Nast” drži najznačajnija izdanja u Severnoj Ameraci, među kojima su i “Vanity Fair”, “Vogue”, “The New Yorker”, “GQ”, “Pitćfork”, “Wired”, te “Condé Nast Traveler”, dobitnik čak 25 nacionalnih priznanja.

Prestižni časopis podseća i na fenomen nastanka “Exita” iz studentskog protesta i njegov razvoj u jedan od najvažnijih događaja na svetu.

U opisu festivala, reporter Kalder Kvin, koji je lično posetio “Exit” pre par godina, pominje istorijat i aktivističku istoriju festivala, ističući da je do danas održao snažnu društvenu misiju.

Poseban osvrt novinar je napravio na jedinstvenu lokaciju održavanja festivala, Petrovaradinsku tvrđavu, na koju svake godine dolaze posetioci iz celog sveta i koja je zahvaljujući “Exitu” iz turističke anonimnosti postala čuvena širom sveta.

“Exit” festival je ranije ove godine proglašen za najbolji evropski festival za 2016. godinu od strane vodeće evropske turističke platforme “European Best Destinations”.

Pored toga, proglašen je i za najbolji evropski festival 2014. na dodeli “Evropskih festivalskih nagrada” i 2007. na dodeli “Britanskih festivalskih nagrada”.

Ovo nije prvi put da vodeći inostrani mediji ističu magičnu atmosferu na Exitu.

Organizatori podsećaju da je list “The Guardian” proglasio “Exit” za najbolji festival na svetu 2006, kao i najbolju turističku destinaciju 2008. godine, a CNN je 2011. uvrstio novosadsku manifestaciju u listu devet najboljih svetskih festivala.

“The Sun” je 2012. novosadski festival uključio u listu osam najboljih festivalskih destinacija, dok se na listi najboljih evropskih festivala “Exit” našao 2013. u članku “Euronewsa”.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake