Čik Korija Elektrik Bend 1. jula u Kombank areni

Sastav predvođen jednim od kultnih džez pijanista, „Chick Corea Elektric Band“ gostovaće 1. jula u Kombank areni.

Ova ekskluzivna turneja deo je proslave 75. rođendana Čika Korije koja će kulminirati dvomesečnim nastupima u čuvenom njujorškom „Blue Note Jaž“ klubu.

„The Chick Corea Elektric Band“ jedan je od nekolicine džez ansambala koji su istinski uneli revoluciju u umetničku formu, ističu iz Kombank arene.

Njihov istoimeni debi album iz 1985. godine, došao je kao grom iz vetra neba, spajajući džez, rok, latino i fank sa zvučnim izumima koji i dalje zvuče futuristički.

Ovo je kvintet klasičnog sastava – Čik Korija na klaviru, Dejv Vekl na bubnjevima, Džon Patituči na basu, Erik Mariental na saksofonu, Frenk Gembejl na gitari.

Njihov uticaj ogleda se od hip hopa preko EDM-a do najbitnijih džezera današnjice poput Snarki Papija.

Čik Korija dostigao je kultni status na muzičkoj sceni. Klavijaturista, kompozitor i vođa benda, nalazi se u džez „Holu slavnih“ i jedan je od najviše nominovanih umetnika u istoriji Gremi nagrada sa čak 63 nominacije i osvojena 22 priznanja.

Od klasičnog stila do avangarde, bibopa do džez-rok fjužna, od dečijih pesama do kamernih i simfonijskih dela, Korija se tokom karijere poigravao sa bendovima koji razbijaju žanrove.

Ipak, nikada nije bio produktivniji nego u 21. veku bilo da svira akustični klavir ili električne klavijature. Vodi više bendova, nastupa solo i sarađuje sa značajnim muzičkim imenima.

Tri puta tokom ove decenije nominovan je za umetnika godine u „DownBeatu“, a i dalje ga drži neumorni stvaralački duh.

Kao što je „NewYork Times“ jednom napisao, on je „svetiljka uzavrele i večne mladosti“.

Ulaznice za ekskluzivni koncert ograničenog kapaciteta u Kombank areni biće uskoro u prodaji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike