U trendu

Dodeljene 50. Gremi nagrade

Ceremonija dodele 50. Gremi muzičkih nagrada održana je u nedelju, 10. februara, u Stejpls centru u Los Anđelesu. Do samog kraja televizijskog prenosa izgledalo je da će pobednik večeri biti problematična britanska pevačica Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse). Ona je nagrađena u čak pet od ukupno šest kategorija u kojima je bila nominovana, među kojima su i nagrade za snimak godine, pesmu godine („Rehab“) i za najboljeg debitanta.
Ipak, iznenađenje večeri bilo je ostavljeno za sam kraj ceremonije, kada je za najbolji album proglašen album „River: The Joni Letters“ džez pijaniste Herbija Henkoka (Herbie Hancock). Da podsetimo, u konkurenciji s Henkokom su bili albumi „Graduation“ repera Kenjija Vesta, „Back to Black“ Ejmi Vajnhaus, kao i novi album grupe „Foo Fighters“, koji su smatrani za favorite u ovoj kategoriji.
Šezdesetsedmogodišnji Henkok napravio je album obrada pesama čuvene Džoni Mičel (Joni Mitchell). Njegovo ime ispisano u poslednjoj koverti zapanjilo je i prezentere ove nagrade – Ašera (Usher) i Kvinsija Džonsa (Quincy Jones), kao i konkurenta Kenjija Vesta, ali ipak se činilo da je pijanista Henkok sam bio najviše iznenađen svojom pobedom, iako mu je to jedanaesti Gremi po redu. Na ovom albumu gošće su mu bile neke od najboljih pevačica današnjice: Korin Bejli Re (Corinne Bailey Rae), Tina Tarner (Tina Turner) i Nora Džouns (Norah Jones). Pored ovog priznanja, Henkok je dobio Gremija i za najbolji savremeni džez album.
Prisustvo Vajnhausove u Stejpls centru bilo je pod znakom pitanja do poslednjeg dana. Iako je dobila vizu za Ameriku, ova pevačica i kantautorka odlučila se za nastup na ceremoniji koji se prenosio satelitskim putem iz Londona. Ona je otpevala dve pesme: „You Know I’m No Good“ i „Rehab“.
Vest je poneo četiri nagrade, a imao je najveći broj nominacija za Gremija – osam. Najznačajnija među njima svakako je ona koju je osvojio za svoj album „Graduation“, koji je proglašen za najbolji rep album. Reper je takođe nastupio na cermoniji otpevavši pesme „Stronger“ i „Hey Mama“, koju je posvetio svojoj nedavno preminuloj majci.
Prvu nagradu na ceremoniji ponela je Ališa Kiz (Alicia Keys) – za najbolje R&B izvođenje. Ona je i nastupila pesmom „Learnin’ the Blues“, koju je otpevala u duetu s virtuelnim Frenkom Sinatrom (Frank Sinatra), čiji je stari snimak ove pesme pripremljen za tu priliku.
Podsetite se nominacija za Gremija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.