U trendu

Drejk srušio rekord Adel

Posle „Gremija”, najgledanije dodele muzičkih nagrada u Americi jesu „Bilbord” priznanja. Za razliku od „Gremija”, koje dodeljuje Američka akademija za diskografsku umetnost, „Bilbord” nagrade, koje je pokrenuo istoimeni američki muzički magazin 1990. godine, odraz su tržišta. Po običaju, nagrade idu u ruke onih muzičara koji su imali najprodavanije i najemitovanije pesme i albume, ili najuspešnije turneje.

I ceremoniju dodele, koja je održana u nedelju uveče u Las Vegasu, nisu obeležili ni Šer, koja je dobila priznanje za životno delo – nagradu „Ikona”, i održala nastup za pamćenje. Nisu je obeležili ni Majli Sajrus ili Lord, ni Ed Širan ili Bruno Mars koji su, takođe, nastupili. Kao ni Selin Dion koja je izvela pesmu „My Heart Will Go on” iz filma „Titanik”, povodom dve decenije od premijere ovog ostvarenja. Nisu ni neki od dobitnika nagrada, poput Bijonse, „Koldpleja”, Džastina Timberlejka…

Glavna „vest” jeste da je neko konačno uspeo da sruši rekord koji gotovo na svakoj dodeli postavi britanska pevačica Adel. Pevačica iz Londona do sada je osvojila 18 „Bilbord” priznanja, što je, doduše, manje od apsolutne rekorderke – Tejlor Svift (21). Ali, Adel je 2012. godine uspela nešto što nikome drugome nije pošlo za rukom. Postavila je rekord osvojivši najviše nagrada, čak 12 za jedno veče. I ta granica konačno je probijena. A to je uspeo da uradi kanadski reper Drejk. Hiphop muzičar, koji je imao i najviše nominacija (22), dobio je u nedelju uveče čak 13 priznanja, postavivši tako novi rekord.

Najbolji umetnik, najbolji muški umetnik, album godine, najbolji rep umetnik… Ovo su samo neke od nagrada koje otišle u ruke Drejka. Ovolika priznanja i ne čude, s obzirom da je njegov prošlogodišnji album „Views” bio deset nedelja na čelu Bilbordove liste, dok je singl „One Dance” postala prva pesma koja je, barem na „Spotifaju”, dostigla magičnu cifru – više od milijardu strimova.

Iako su pesme Obrija Grejema, kako je pravo ime tridesetogodišnjeg hiphop umetnika iz Toronta, daleko popularnije od singlova Adel na digitalnim muzičkim platformama, Drejk je, primajući jednu od nagrada na „Bilbord” ceremoniji, uputio jasnu poruku svojoj koleginici iz Engleske:

„Drži se Adel, jer kada ti izađe novi materijal, opet ćeš povratiti svoj rekord…”

(Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike