Džon Lajdon ponovo okuplja „PIL“

Osećanja su mi pomešana dok pričam o ovom čoveku. Odrastao sam uz njegovu muziku i godinama sam maštao o tome kako bi bilo lepo da mogu da ga vidim uživo. To je, naravno, tada bilo neizvodljivo jer su se "Sex Pistols" davno raspali. Tugovao sam što nisam rođen ranije samo zbog tog benda. A onda se desilo čudo. Stigla je vest da se bend ponovo okupio i da kreće s nastupima po festivalima. Od pomisli da bi mogli doći i ovamo srce je iz grudi htelo da iskoči. A upravo se to i desilo. Ponovo uz Egzit. Usledila je prava groznica. Poranio sam na Tvrđavu, još uvek ne verujući u celu priču. A istog dana su i "Idijoti" i "Pekinška patka". San, ništa drugo. Naravno, ja u prvom redu. Puljani standardno savršeni, "Patka" za nezaborav. Reklo bi se, sjajan uvod za učitelje. Mućak! Ispadoše učenici bolji od učitelja. Gomila dekica koji više liče na klovnove negoli na pankere. Roten drži daleko mikrofon da se ne bi čulo kreštanje umesto pevanja. Tužno. Iluzija je srušena, dečački san je nestao. Na stranu sve, bilo je lepo čuti pesme "Anarchy In The UK", "God Save The Queen" i druge.
Teško mi je zbog svega toga da ga oslovim kao Džoni Roten. Biće ono što jeste, Džon Lajdon (John Lydon). Upravo on ponovo okuplja svoj kasniji bend "Public Image Ltd.", koji je osnovao posle Pistolsa 1978. I to posle celih 17 godina. Razlog je proslava 30-godišnjice izlaska njihovog najpoznatijeg albuma "Metal Box". Grupa "PIL" nije imala toliko uspeha kao pank prethodnici, ali pesme "Public Image", "Death Disco" i "This Is Not A Love Song" postale su deo muzičke istorije. Ovaj bend, koji je izvodio jednu vrstu eksperimentalnog roka, bio je uzor mnogim bendovima koji su se kasnije pojavili.
Džon će sa svojom ekipom, Luom Edmondsom (Lu Edmonds), Brusom Smitom (Bruce Smith) i Skotom Firtom (Scott Firth), krajem godine krenuti na mini-turneju po Engleskoj. Ona počinje u Birmingemu 15. decembra, a zasad obuhvata još i Lids, Glazgov, Mančester, kao i nezaobilazni London i čuvenu "Brikston" akademiju. Videćemo koji su dalji koraci benda.
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.