Kraljevski apartman: Nikad se ne predajem

Istorija grupe počinje 1979. godine kada gitarista Zoran Zdravković, posle sviranja u grupama Exodus, Zvučni zid, Bicikl i Tvrdo srce i velike uši, osniva hard rok grupu Apartman 69. Grupa je snimila jedan album „Seti se moje pesme“ 1983. godine. U postavi koja je snimila album su bili Dragan Blažić (vokal), Zoran Zdravković (gitara), Dejan Mihajlović (klavijature, prateći vokali), Milan Mastelica (bas-gitara, prateći vokali) i Jovan Simonović (bubnjevi). Jedna od postava grupe je uključivala i Zvonimira Đukića, današnjeg frontmena grupe Van Gog na ritam gitari i Vladu Dokića, bubnjara hard rok grupe Rok Mašina. Nakon izlaska albuma, usled velike ekspanzije novog talasa, Apartman 69 prestaje da postoji.

Trinaest godina kasnije Zdravković, uz podršku frontmena Riblje čorbe- Bore Đorđevića, odlučuje da osnuje novu grupu zajedno sa Zoranom „Lotketom“ Lalovićem (pevač) kojoj su dali ime Kraljevski apartman. Prva postava grupe se sastojala od Lalovića (vokal), Zdravkovića (gitara), Zorana Rončevića (bubnjevi), Nebojše Čankovića (gitara) i Vladimira Rajčića (bas-gitara). Ova postava je snimila album Long Live Rock ‘n’ Roll za Rock Express Records. Grupa je u ovom periodu nastupala kao podrška Ribljoj čorbi na turnejama, i prezentovala ovaj album publici u Srbiji.

Drugi album pod nazivom „Izgubljen u vremenu“ izlazi 2000. godine. Zvuk na ovom albumu je dosta tvrđi a glavni hitovi su „Izgubljen u vremenu“, „Slomljeno srce“, „Nikad se ne predajem“, „Ne traži đavola“ i „Posle oluje (javi se…)“.

2002. godine posle pojavljivanja grupe na Hard ‘n’ Heavy festivalu kao vodeće grupe festivala, i posle pojavljivanja na dosta drugih festivala i koncerata, grupa ulazi u studio Paradoks da snimi demo za predstojeći album. Nova postava je uključivala bubnjara Zorana Rončevića koji je sa njima snimio prvi album grupe, bas-gitaristu Marka Nikolića (koji je prethodno svirao sa Vatrenim poljupcem) i Dejana Đorđevića na klavijaturama. Na albumu Rocker (izašao 2002. godine za Rock Express Records), grupa je dodala klavijature na svoj zvuk i ostavila samo jednu gitaru čineći zvuk grupe melodičnijim. Sa albuma su se izdvojili hitovi „Ranjena zver“ (snimljen i spot za ovu pesmu) i „Rocker“, balade „Za ljubav ne treba da moliš“ i „Dama iz kraljevskog apartmana“, koja je postala pesma za publiku na njihovim koncertima, kao i pesma „U lavirintu sedam greha“ koja je bila deo muzike rađene za film Lavirint (bonus pesma na kompakt-disk izdanju).

Prvi put tokom istorije grupe, ista postava je snimila dva albuma. Ruka pravde, četvrti studijski album, je izašao 2004. godine. Ovaj album je, kako od strane slušalaca tako i od strane kritike, smatran kao njihov najbolji rad. Pesme „Ruka pravde“, „Dao sam sve od sebe“, „Izaberi jedan put“ i balade „Sve u svoje vreme“ i „Sve su noći iste“ su postale najpoznatije. Grupa je predstavila album na turneji sa beogradskim Radijom 202 tokom koncerata sa Hitom 202. Svirali su kao podrška Deep Purple na koncertu u Beogradu 2004. godine.

2005. godine, grupa je ušla u prvu deceniju postojanja i za 10. rođendan su najavili snimanje živog albuma i DVD-a. DVD je uživo snimljen u beogradskom SKC-u i izdat pod naslovom 10 Godina sa vama – Live SKC. Ovaj DVD takođe uključuje i intervjue sa članovima grupe i ostalima koji su povezani sa radom grupe kao i video-spotove za pesme „Ruka pravde“, „Ranjena zver“ i „Misterija“. Audio-snimci sa ovog DVD-a su kasnije izašli kao album uživo Best Of Live (1995 – 2005). Jedna od pesama, „Čuvar tajni“, se pojavila na radio-stanicama kao promotivna pesma za predstojeći album. 2007. godine grupa je svirala na beogradskom Beerfest-u što je ujedno i bio poslednji nastup pevača Zorana Lalovića pre nego što je napustio grupu. Njegova zamena je bio frontmen grupe Which 1 Ivan „Đera“ Đerković.

Lalović je oformio sopstvenu grupu koja je mesecima nastupala kao bezimeni bend, dok nije dobila ime Lotke i Lavirint, i izvodila je pesme Kraljevskog apartmana. Nakon nekoliko promotivnih koncerata za novi album, u septembru 2008. godine, Apartman napušta Marko Nikolić, na čije mesto dolazi bas-gitarista Rade Marić, a u isto vreme u grupu se vraća Zoran Lalović umesto Đerkovića.Tokom 2010. i 2011. godine, grupa je snimila još jedan singl i dve pesme „Magija“ i „Dodaj gas“, koje su se našle na novom albumu „Igre bez pravila“. Album je izašao 2012. a produkciju je radio Lotke.

Sredinom 2014. godine Zoran Lalović Lotke je oboleo od raka bubrega, koji je ubrzo metastazirao na pluća. Uprkos hemioterapiji nastupao je na svirkama i koncertima, a njegov poslednji nastup, bio je na beogradskom trgu za doček nove 2015. godine. Uprkos silnoj borbi sa teškom bolešću, Lotke je preminuo 3. maja 2015. godine u 66. godini.

Posetite Fejsbuk stranicu grupe Kraljevski apartman.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.