Elvis Prisli

Elvis Aron Prisli (Elvis Aron Presley) rođen je 8. januara 1935. godine u Misisipiju. Njegov brat blizanac rođen je mrtav, tako da je Elvis odrastao kao jedinac, u veoma siromašnoj i strogo religioznoj porodici.

Kao dete je pevao u crkvi, a sa deset godina je pobedio i na takmičenju u pevanju u svojoj školi.

Sa porodicom se 1948. godine preselio u Memfis, gde je i maturirao 1953. godine. Posle škole je radio kao vozač kamiona, a pohađao je i večernju školu za električare. Krajem 1953. godine, u studiju prijatelja snimio je pesmu posvećenu svojoj majci koja je dugo bila privatno vlasništvo, a koja je danas veoma vredan unikat. Na snimanju je privukao pažnju vlasnika jedne veće izdavačke kuće, na čiji je poziv počeo da sprema materijal za svoj prvi album.

Njegovi prvi singlovi, „That“s All Right, Mama“ i „Blue Moon od Kentucky“, imali su veliku lokalnu popularnost, a njegov stil odevanja, muzika i pokreti označili su nastanak rokenrola.

Uspeh za uspehom se nizao i ubrzo je Elvis počeo da se pojavljuje u popularnim nacionalnim radio i TV emisijama. Njegovi pokreti tokom nastupa bili su za ono vreme skandalozni i često neodobravani od javnosti.

Karijeru prekida u periodu od 1958. do 1960. godine, dok je bio na odsluženju vojnog roka. Kada se vratio muzici, ona je već postala unosan biznis. Prisli je jedini pevač tog vremena koji je prodavao albume u nekoliko miliona primeraka. Takođe, imao je uspešnu glumačku karijeru, tokom koje je snimio 33 filma, uglavnom mjuzikle.

Godine 1973. Prisli se razvodi od supruge Prisile Prisli, i nakon toga naglo počinje da se goji, što razočarava mnoge njegove obožavateljke. Narednih godina postaje zavisnik od droga i 1977. godine umire. Šok koji je izazvala njegova smrt trajao je veoma dugo. Ostao je upamćen do danas kao kralj rokenrola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.