U trendu

Finska otvara prvo polufinale 61. „Evrosonga”

Prvo polufinale 61. „Pesme Evrovizije” biće održano od 21 sat u „Globen areni” u Stokholmu, a od 18 zemalja žiri i publika izabraće 10 finalista. Večeras će nastupiti predstavnici Finske, Grčke, Moldavije, Mađarske, Hrvatske, Holandije, Jermenije, San Marina, Češke, Kipra, Austrije, Estonije, Azerbejdžana, Crne Gore, Islanda, Bosne i Hercegovine, Malte i Rusije, koja važi za favorita.

Drugo polufinale biće održano u četvrtak, 12. maja, a rezervisano je za takmičare iz Letonije, Poljske, Švajcarske, Izraela, Belorusije, Irske, Makedonije, Litvanije, Australije, Slovenije, Bugarske, Danske, Ukrajine, Norveške, Gruzije, Albanije, Belgije i Srbije.

Na najpopularnijem evropskom muzičkom takmičenju ove godine učestvuje ukupno 41 zemlja Evrope, kao i Australija, a srpska predstavnica Sanja Vučić pevaće u četvrtak uveče, pod rednim brojem šest. Ona će, uz prateće vokale Lenom Kuzmanović, Dunjom Vujadinović, Jelenom Đurić i Ivom Pletikosić, izvesti pesmu Ivane Peters „Goodbye”, a scenski nastup će biti dopunjen plesom baletskog igrača Miloša Isailovića.

Tokom dve polufinalne večeri biće odabrano ukupno 20 zemalja koje će se pridružiti stalnim učesnicima finala, odnosno „velikoj petorci” – Nemačkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj, kao i zemlji domaćinu – Švedskoj.

Zahvaljujući prošlogodišnjoj pobedi Mansa Selmerlova sa pesmom „Heroes”, „Evrosong” se održava u Švedskoj, a Stokholm je treći put domaćin evropskog takmičenja lakih nota.

Način glasanja od ove godine izmenjen je u odnosu na dosadašnji sistem: stručni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeliće odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12. Nakon što gledaoci glasaju putem SMS poruka ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri iz zemlja učesnica uključiće se u program, kao i do sada, i saopštiti poene samo profesionalnog petočlanog žirija. Nakon saopštavanja rezultata žirija, glasovi publike će se iskombinovati dajući svakoj pesmi određeni skor. Poene gledalaca saopštiće voditelji takmičenja, počevši od zemlje koja je dobila najmanji broj poena publike, pa sve do zemlje koja je dobila najveći broj glasova. Kako su naveli organizatori takmičenja, predstavnici Evropske radiodifuzne unije (EBU), ovako će se steći novi nivo uzbuđenja za stotine miliona gledalaca širom Evrope i sveta. Svi glasovi, i publike i stručnog žirija, biće dostupni posle takmičenja na sajtu eurovision.tv.

Kao i ranijih godina, oba polufinala i finale, koje je 14. maja, gledaoci će moći da prate u direktnom prenosu od 21 sat na Prvom i Satelitskom programu Radio-televizije Srbije. Komentator prvog polufinala biće Dragan Ilić, dok će drugo polufinale i finale komentarisati Duška Vučinić.

(R. S., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.