Hose Kareras oduševio Beograđane

Slavni španski tenor Hose Kareras (Jose Carreras) održao je koncert u subotu, 23. februara, pred punom salom Beogradske arene. Kareras je nastupio u Beogradu u okviru svoje turneje „Mediteranska strast“ („Mediterranean passion“) zajedno sa sopranom Natalijom Ušakovom (Natalia Ushakova) i Simfonijskim orkestrom RTS-a, kojim je dirigovao David Himenez (David Gimenez).
Koncert je počeo Simfonijski orkestar RTS-a uvertirom „Šišmiš“ („Die Fledermaus“) Johana Štrausa (Johann Strauss), da bi publika gromoglasnim aplauzom dočekala i prvo pojavljivanje čuvenog tenora izvođenjem Tostijeve „Marechiare“, koju pamtimo u izvođenju tri tenora – Karerasa, Pavarotija i Dominga. Ušakova se zatim beogradskoj publici predstavila u najboljem svetlu izvođenjem Pučinijevih arija „Lastavica“ („La Rondine“) i „Madam Baterflaj“ („Madame Butterfly“), budući da se ova operska pevačica proslavila ulogama u delima pomenutog kompozitora.
Ušakova je završila konzervatorijum u Sankt Peterburgu, a usavršavala se u milanskoj Skali i na Minhenskom univerzitetu. Ovaj sopran je poslednjih godina osvojio nekoliko čuvenih pevačkih nagrada poput onih koje se dodeljuju u italijanskim gradovima Rovertu i Busetu, rodnom mestu Đuzepa Verdija.
David Himenez je rođak Hosea Karerasa. Školovao se na Lisejskom konzervatorijumu u Barseloni, a usavršavao se u Beču i Londonu. Himenez važi za energičnog i emotivnog dirigenta, a beogradska publika ga je sjajno prihvatila i aplauzom propratila orkestar pod njegovom upravom.
„Mediteranska strast“ u izvođenju ovih umetnika je zanimljiv spoj čuvenih kancona i arija, među kojima su bili Lamina „Silenzio cantatore“, Ribasova „Roso“, Kostina „Era de Maggio“, Maskanjijeva „Cavalleria Rusticana“ i Gastaldoneova „Musica proibita“ u prvom delu, te Valenteova „Passione“, Rendineova „Vurria“, Lehareova „Vesela udovica“, Štrausova „Polka Schnell“, Kabaljereova „Duo y Jota“ i Lazareova „Chitarra Romana“ u drugom delu koncerta.
Beogradska publika se pokazala kao izvrstan poznavalac opere i izvanredan slušalac. Aplauzi su bili istrajni i snažni, a povremeno su se mogli čuti i uzvici „bravo“, kojima je publika podelila svoje oduševljenje s umetnicima. Kareras je na bis izveo čuvenu „Granadu“, a finale koncerta bilo je rezervisano za četvrti bis, na koji je izašao zajedno s Ušakovom i otpevao „Vinsku pesmu“ iz „Travijate“.
Na konferenciji za novinare upriličenoj dan ranije u sali „Beograd“ hotela „Hajat“ Kareras je osvojio sve prisutne romantičnom arijom, ali i rečima kojima je odgovorio na pitanje novinara da li se dvoumio da dođe u Srbiju zbog aktuelne političke situacije. „Kada sam čuo šta se desilo, znao sam da upravo zbog toga moram doći u Srbiju, da bar na nekoliko sati skrenem misli s nevolja“, rekao je Kareras. Vaša urednica bi dodala samo – bravo!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.