U trendu

Megahit „Down Under“ plagijat!

Sud je rekao svoje. Planetarno popularni hit "Down Under" od pre 28 godina austalijskog benda "Men At Work" je plagijat! Čak su i članovi benda priznali pred sudijom da su plagirali pesmu. Zanimljivo je da je originalna verzija napisana davne 1932. godine, i da je to zapravo dečija pesmica pod nazivom "Kookaburra Sits In An Old Gum Tree". Još je interesantnije kako je zapravo cela priča dospela u javnost. Naime, to se desilo pre tri godine, sasvim slučajno, u austalijskom kvizu. Pitanje je glasilo kako se zove stara narodna pesma čiji se deo može čuti u hitu "Down Under".
Ovu pesmu napisala je Merion Sinkler (Marion Sinclair), koja je preminula 1988. Dve godine posle njene smrti, autorska prava otkupila je kuća "Larrikin Music". Posle onoga što su čuli u kvizu, vlasnici autorskih prava rešili su da pokrenu sudski postupak. Parnica se vodila od juna 2009. i nedavno je dobila svoj epilog, a presudu je doneo sudija Piter Jakobsen (Peter Jacobsen). Ipak, pravda neće biti u potpunosti zadovoljena, jer će po australijskom zakonu oštećenom pripasti 40 posto profita, ali samo u poslednjih šest godina prodaje. Dakle, više od dvadeset godina odlazi u vetar. To je za CNN potvrdio i advokat "Larrikin Music"-a, Adam Simpson (Adam Simpson):
"Pobedili smo, ali ostaje gorak ukus. Njima ipak ostaje celih dvadeset godina. Velika je to šteta i za Merion, damu koja je napisala pesmu, a, eto, nije doživela da uživa u njenom uspehu tih osamdesetih godina".
Na kraju, ostaje otvoreno pitanje šta će se desiti sa nagradama koje je ova pesma osvojila van granica zemlje. Da bi se i to rešilo, određeno je novo ročište za šest meseci.
Podsećamo, bend "Men At Work" je prvi iz Australije koji je istovremeno dospeo na prvo mesto top-liste i u Americi i u Velikoj Britaniji, ponajviše zahvaljujući upravo gorepomenutom hitu. Prodali su više od trideset miliona albuma, a 1983. su dobili i Gremi nagradu, kao najbolji novi izvođač, i opet pogađate zahvaljujući čemu. Od 1981. do 1983. ovaj sporni singl dospeo je na mesto broj jedan u Australiji, Kanadi, Americi, Britaniji, kao i u dosta ostalih evropskih zemalja.
Ne znam samo kako su posle ove vesti reagovali mnogi domaći izvođači koji su slavu na ovim prostorima stekli isključivo plagijatima. Pravda je ponekad spora, ali svakako dostižna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.