Milan Mladenović

Milan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. Pošto mu je otac bio vojno lice, Milan se sa porodicom 1964. godine seli u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. Muzikom je počeo da se bavi još u tinejdžerskim godinama, kada je svirao u različitim lokalnim grupama.

Prva od njih bila je grupa „Limunovo drvo“, koja je kasnije promenila naziv u sada već legendarnog „Šarlo Akrobatu“. U ovoj grupi značajno učešće imao je i Koja iz današnje „Discipline kičme“. Grupa je ipak, posle kraćeg vremena, prestala sa radom 1982. godine. Njen svakako najpoznatiji hit ostao je „Niko kao ja“.

Milan ubrzo osniva grupu „Katarina II“, koja je naziv dobila po neuzvraćenoj ljubavi jednog od članova sastava. Odličan početak najavio je veliki potencijal ovog sastava. Prvi problemi nastali su kada je Gagi, član koji je imao pravo na ime grupe, otišao u zatvor i po povratku saznao da više nije član. On je tada ostalim članovima uskratio pravo na korišćenje imena i grupa menja naziv u „Ekatarina Velika“.

O značaju koji je ova grupa imala u domaćem roku suviše je pričati. Svi albumi koje je izdala tokom rada prodavani su u ogromnim tiražima, u radu grupe učestvovao je veliki broj proverenih muzičara, a trag koji su svi članovi grupe ostavili na našu muziku do danas je ostao neizbrisiv. Milan je imao i jedan muzički solo projekat sa muzičarima iz Brazila koji je zabeležen na kompakt-disku.

Pored muzičke karijere, Milan se oprobao i u glumi, kao i ostali članovi grupe. Pojavio se, kao i ostali, u filmu „Tajvanska kanasta“ i „Crna Marija“. Takođe, učestvovao je u pozorišnoj predstavi „Majka Hrabrost“, za koju je radio i muziku.

Milan je umro od raka unutrašnjih organa 5. novembra 1994. godine u Beogradu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.