„Pink Floyd“ ponovo na okupu!

Mnogi ovu grupu svrstavaju u sam vrh najboljih svih vremena. Znam neke ljude koji bez mnogo razmišljanja i posebnih dilema, i pored imena kao što su Bitlsi, Stonsi, Cepelini, Ramonsi i mnogi drugi, upravo "Pink Floyd" proglašavaju za najbolje u istoriji muzike. Iako ne važim za zakletog fana legendarnih Engleza, poštujem njihovo mišljenje i ne sporim da su doneli mnogo rokenrolu i muzici uopšte.
Znamo da je "Pink Floyd" nastao 1965. godine. U originalnoj postavi bili su Rodžer Voters (Roger Waters), Nik Mejson (Nick Mason), Ričard Rajt (Richard Wright) i Sid Beret (Syd Barrett). Svojim sjajnim pesmama, psihodeličnim i vizionarskim tekstovima i za to vreme nesvakidašnjim nastupima odmah su se izborili za svoje mesto pod suncem. U periodu od 1973. do 1979. objavljuju albume "The Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here", "Animals" i "The Wall", koji danas imaju status kultnih. Mnoge generacije odrastale su i stasavale uz njih. Ne verujem da danas ima čoveka na planeti koji nije čuo, recimo, pesmu "Another Brick in the Wall". Iako u to vreme nije bilo današnje tehnologije koja bi to mogla precizno da utvrdi, zvaničan podatak glasi da su do danas prodali više od dvesta miliona albuma širom sveta, što ih svakako čini jednim od najprodavanijih bendova svih vremena.
Ipak, kako to obično biva, i njih su ubrzo zatim zadesili problemi i prokletstvo uspeha i slave. Godine 1979. Flojde napušta Rajt, a 1985. i Voters. Kasnije nastaju nesuglasice oko toga ko ima pravo da koristi ime u originalu, a ostatak benda, kome se kasnije ponovo priključio i Rajt, uspeva da objavi još dva veoma uspešna albuma – "A Momentary Lapse of Reason" (1987) i "The Division Bell" (1994). U međuvremenu je 2008. Rajt preminuo.
Sve je delovalo kao u snu kada smo 2005. čuli da se ekipa ponovo okuplja. Međutim, to je bilo samo namenski radi zakazanog nastupa. Danas imamo nove radosne vesti za armiju fanova ovog jedinstvenog benda. Pevač Rodžer Voters i gitarista Dejvid Gilmor (David Gilmour), koji je 1968. zamenio Sida Bereta, dogovorili su novo okupljanje grupe, ovoga puta znatno ozbiljnije i dugotrajnije. Oni su se već pojavili nedavno na jednom humanitarnom koncertu u Engleskoj, gde su odsvirali tri pesme – "Wish You Were Here", "Comfortably Numb" i "Another Brick In The Wall (Part Two)". Ali to je tek početak. Momci planiraju da obeleže tridesetogodišnjicu verovatno najuspešnije turneje "The Wall", i to upravo novom turnejom. Ovaj spektakl u najavi počeće 15. septembra u Kanadi i trajaće do juna 2011, a do sada je potvrđeno 94 koncerta. Dok s nestrpljenjem čekamo da vidimo precizan raspored turneje i ima li nas na toj karti, ostaje nam da pročešljamo našu muzičku kolekciju i prisetimo se malo tih pesama za sva vremena. Možda nam i zatrebaju, nije Beograd tako daleko kao nekada.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.