Poslednji album Džonija Keša

Govorili smo o legendarnom bendu "Blondie", koji nas još uvek uveseljava svojom muzikom. Na redu je još jedna legenda, koja, nažalost, nije više među živima. Pričamo o jednom od najuticajnijih muzičara dvadesetog veka – Džoniju Kešu (Johnny Cash).
Ovaj legendarni američki pevač preminuo je 2003. u svojoj 71. godini. Ubrzo, tačnije 26. februara, navršiće se 78. godina od njegovog rođenja. Upravo taj dan simbolično je izabran za objavljivanje Kešovog poslednjeg albuma koji je snimljen godinu dana pre njegove smrti. Album nosi naziv "American VI: Ain’t No Grave", a producirao ga je veliki Rik Rubin (Rick Rubin). Baš on ima najveće zasluge i za prethodni posthumno objavljeni album ovog pevača, "American V: A Hundred Highways" iz 2006. Bila je to kolekcija pesama snimljenih u poslednje tri godine Džonijevog života koje nikada ranije nisu bile objavljene. Album je stigao do mesta broj jedan na Bilbordovoj listi, a prodat je u više od 500.000 primeraka. Inače, njihova saradnja datira još od 1994. godine a krunisana je sa čak šest Gremija i serijom Kešovih "Amerikan" albuma, koji uključuju obrade, originale i alternativne verzije pesama.
Reč-dve o poslednjem ostvarenju. "American VI: Ain’t No Grave" sadrži deset pesama, uključujući obrade Šeril Krou (Sheryl Crow) "Redemption Day", zatim Krisa Kristofersona (Kris Kristofferson) "For The Good Times" i Toma Pakstona (Tom Paxton) "Can’t Help But Wonder Where I’m Bound". Na albumu se nalazi i poslednja pesma koju je Keš napisao neposredno pred smrt – "I Corinthians: 15:55".
Rik Rubin tvrdi da je Džoni, iako je poslednjih godina bio veoma krhkog zdravlja, uvek želeo da radi. On zapravo veruje da ga je snimanje pesama i održavalo u životu. Ovaj velikan ostaće upamćen po nadimku Čovek u crnom i po tradicionalnom upoznavanju pred svaki nastup: "Zdravo, ja sam Džoni Keš". Od 1954. do 2003. objavio je, verovali ili ne, čak 96 albuma i 153 singla. U Rokenrol kuću slavnih primljen je 1992. Iza njega ostaju nezaboravni hitovi poput "I Walk the Line", "Folsom Prison Blues", "Ring of Fire", "Get Rhythm", "Man in Black" i mnogi drugi.
Iako Džonija Keša već neko vreme nema s nama, njegova muzika nastavlja da živi. Sigurno je da ga nećemo zaboraviti, a sa nestrpljenjem čekamo 26. februar.
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.