Preminuo Malkom Meklaren, menadžer Sex Pistols-a

Zlatno doba panka svakako je prošlo. Ali on nikako nije umro, kako su mnogi tvrdili. Možda je malo modifikovan, modernizovan ili šta već. Možda samo malo čudno miriše, kako bi rekao Bili Ajdol. Ali nije umro!
Nažalost, bivši menadžer legendarne britanske pank grupe "Sex Pistols", Malkom Meklaren (Malcolm McLaren), nedavno je preminuo u svojoj 65. godini, od posledica raka, u jednoj bolnici u Švajcarskoj. Malkom je još bio i menadžer grupe "New York Dolls", muzičar, producent i izdavač. Zanimljivo je da je on još 1971. godine, zajedno s kreatorkom Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood), u Londonu otvorio seks-šop i butik. Kasnije je s njom dobio i sina. Njegova kasnija pratilja, 38-godišnja Jang Kim (Young Kim), s kojom je bio u vezi poslednjih dvanaest godina, tvrdi da mu je taj butik i došao glave. Naime, u njemu se, između ostalog, prodavala i odeća, kao i pomagala, koja su izrađena od azbesta, koji je izuzetno štetan za zdravlje. Kim sumnja da je upravo u direktnom kontaktu s tom opasnom materijom Malkom i oboleo od raka. Inače, bolest je otkrivena pre dve godine na jednom rutinskom pregledu. Doktori su u početku mislili da je u pitanju benigno oboljenje.
"Malkom je od početka sumnjao da su doktori pogrešili. Kada se ispostavilo da je bio u pravu, okrivio je mene zato što mu nisam verovala. Bio je jako besan. Ne znam da li bi mu pravilna dijagnoza i intenzivnije lečenje spaslo život, ali definitivno ga je trebalo poslušati", izjavila je Jang Kim.
Iako je objavio, što samostalno, što sa svojim prijateljima, čak šesnaest albuma i osamnaest singlova, ostaće upamćen najviše po otkrivanju verovatno najkontroverznijeg svetskog benda svih vremena, gorepomenutih "Sex Pistols"-a, kao i po legendarnim pesmama iz tog vremena "God Save the Queen" i "Anarchy in the UK". Iz tog perioda valja spomenuti i sjajan film "The Great Rock ‘n’ Roll Swindle", u kome se često pojavljuje i Malkom lično, a čak je otpevao i jednu pesmu ("You Need Hands"). Po raspadu benda, Meklaren je zadržao autorska prava benda sve do 1980. Tada je bivši pevač benda, Džon Lajdon (John Lydon), na sudu uspeo da izdejstvuje pobedu i preotme sva prava. Njih dvojica još od raspada benda pa, eto, sve do smrti menadžera nisu više progovorili.
Meklarenovo telo biće prebačeno u London, a biće sahranjen na groblju "Highgate" u severnom delu grada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.