Riblja čorba

„Riblja čorba“ nastala je 1978. godine, kada je Bora Đorđević napustio „Rani mraz“ i Đorđa Balaševića, i sa prijateljima iz grupe „SOS“ osnovao jednu od najpoznatijih grupa u istoriji domaće muzike. Iste godine je publikovan album „Lutka sa naslovne strane“, koji je doživeo veliki uspeh.

Nije zabeleženo da je neka grupa na domaćoj sceni ostvarila toliki uspeh već prvim albumom. Sledeće godine, da bi zvuk dobio još malo na čvrstini, u bend dolazi Bajaga i zvuk se pojačava još jednom gitarom. Iste godine, grupa izbacuje singl „Rokenrol za kućni savet“ i održava prvi koncert na Tašu.

Godine 1980, većina članova odlazi u armiju, ali u tom periodu bivaju pripremljeni materijali za mnoge buduće hitove. Bajaga je spremao songove, a Bora tekstove. Tako su nastali hitovi „Dva dinara druže“, „Evo ti za taksi“ i „Nemoj, srećo“. Borin tekst pesme „Dolazim za pet minuta“ doživeo je veliki uspeh u izvođenju „Generacije 5“.

„Debeli Bogoljub i zlatni valovi Dunava“ tada je bio anonimni bend koji su činili članovi „Riblje čorbe“; bend je imao nekoliko svirki, a Bora ih je koristio da bi video reakcije publike na nastupima. Ova grupa je imala velike probleme na koncertima širom zemlje, zbog ogromne mase ljudi koja je po svaku cenu želela da uđe i čuje ih. To je kulminiralo 1982, kada je jedna devojka bila pregažena na koncertu u Zagrebu. Pored ovih problema, problematični tekstovi pesama „Ja ratujem sam“, „Pravila“, „Kako je lepo biti glup“ – „bockali“ su tadašnju vlast. Pesma „Na Zapadu ništa novo“ bila je čak i zabranjena nekoliko godina, a mnoge pesme nisu ni objavljene, zbog odbijanja izdavača.

Bajaga je napustio grupu 1984. godine, a „Čorba“ 1985. snima legendarnu pesmu „Pogledaj dom svoj, anđele“. Veliki hitovi ove grupe toliko su brojni i popularni da bi bilo nezahvalno izdvajati pojedine. „Riblja čorba“ nije mnogo menjala sastav, ali su se u njoj pojavljivali mnogi poznati muzičari poput Olivera Mandića, Čuture ili Džonija Štulića.

Grupa je i do danas ostala popularna i legendarna u svojoj vrsti muzike. Njihove pesme se gotovo svuda mogu čuti, a publiku grupe čine sve generacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.