U trendu

„Smashing Pumpkins“ ne sviraju u Beogradu

Koncert grupe Smešing pampkins (Smashing Pumpkins) koji je trebalo da se održi 27. januara u Beogradskoj areni je otkazan! Nema ništa ni od koncerta zakazanog dva dana kasnije u Budimpešti. Na zvaničnom sajtu grupe stoji samo šturo obaveštenje da su koncerti otkazani, ali za sada bez objašnjenja razloga za to. Izraženo je žaljenje zbog tih događaja i podatak da će uskoro biti istaknute nove informacije. Slaba uteha za nas.
Procurela je, za sada nezvanična, informacija da je otac frontmena grupe Bilija Korgana uhapšen, te da im je to poremetilo planove. S druge strane, organizatori koncerta – „Terra nostra“ i „Lupa promotion“, ističu da su razlozi tehničke prirode. Naravno, svi fanovi koji su kupili karte moći će da dobiju novac nazad na svim prodajnim mestima „Eventima“, Tiketlajna i u Bilet servisu. Nama ostaje žal za propuštenim spektaklom i nada da će bend možda, ponavljam, možda, evropsku turneju ipak završiti u našem glavnom gradu kad već nisu, kako je ranije planirano, startovali odavde. Inače, grupa trenutno promoviše svoj novi album – „Zeistgeist“, objavljen 2007. godine.
Smešing pampkins su predstavnici američke alternativne scene, s karakterističnim teškim zvucima gitare i originalnim i upečatljivim vokalom. Osnovani su davne 1988. godine u Čikagu. Do 2000. su objavili nekoliko albuma: „Gish“ (1991), „Siamese Dream“ (1993), „Mellon Collie and the Infinite Sadness“ (1995), „Adore“ (1998) i „Machina/The Machines of God“ (2000). Posle tog albuma bend se raspada. Razlozi – neslaganje unutar benda, lične drame njegovih članova, droga, osetan pad tiraža i ko zna šta sve još. Ipak, 2006. godine Bili Korgan (Billy Corgan) ponovo okuplja ljude i radi na novom albumu. Od stare ekipe tu je samo Džimi Čemberlajn (Jimmy Chamberlin) na bubnjevima, a novi članovi su Džef Šreder (Jeff Scroeder) – gitara i vokali, Džindžer Rejes (Ginger Reyes) – bas i vokali i Liza Hariton (Lisa Haritton) – klavijature i vokali.
Bend je u svojoj istoriji prolazio kroz razne faze. U početku alt, postpank, postgranč bend, da bi kasnije ubacili ritam mašine i elektroniku po uzoru na Nju order (New Order) i Kjur (The Cure). Na kraju sledi preobražaj u got-metal-industrijal-elektro fazu, koju fanovi očigledno nisu najbolje razumeli, pa je usledio neizbežan pad tiraža i raspad. Uz sve to ide i često bolesni perfekcionizam lidera Bilija Korgana, koji nisu mogli da isprate mnogi bivši članovi benda. Na sreću, kriza je prošla a bend je ponovo na okupu. A mi ćemo sačekati neku drugu priliku da na ovim prostorima uživo čujemo hitove poput „Tonight, tonight“ (jedan od najboljih spotova ikada urađenih), „Zero“, „Bullet with Butterfly Wings“, „1979“, „Today“, „Disarm“ i ostalih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.