Tom Džouns

Tomas Džouns Vudvard (Thomas Jones Woodward) rođen je 7. juna 1940. godine u Južnom Velsu, u Velikoj Britaniji. Odrastao je u veoma siromašnoj porodici čiji je jedini prihod bila rudarska plata Tomovog oca. Kao tinejdžer, Tom Džouns je imao velike probleme sa alkoholizmom i maloletničkom delinkvencijom. U to vreme je pevao i u crkvenom horu.

Već sa 16 godina Tom se oženio i bio je primoran da radi različite poslove da bi zarađivao za život: bio je rudar, drvoseča, moler, radio je na gradilištu. Povremeno je pevao po lokalnim klubovima sa različitim sastavima iz Južnog Velsa. Prva grupa koju je formirao zvala se „Senators“.

Nekoliko godina kasnije započinje solo karijeru. Njegov prvi singl pretrpeo je debakl, tako da nijedna izdavačka kuća nije htela da prihvati izdavanje njegovog sledećeg singla. Džouns ga izdaje samostalno, a pesma „It“s Not Unusual“ postiže ogroman uspeh. Bila je na prvom mestu britanske top 10 liste, a pojavila se i među najboljih deset na američkoj muzičkoj listi.

Međunarodnu slavu postigao je serijom singlova, među kojima su se posebno istakli „Green, Green Grass of Home“ i „She“s a Lady“. Početkom sedamdesetih godina, kada je bio na vrhuncu svoje karijere, Tom Džouns je vodio i TV emisiju „Ovo je Tom Džouns“, u kojoj su mu gosti bili popularne američke ličnosti. Postao je seks simbol u Americi, a tome je doprinela i njegova veza sa pevačicom Meri Vilson iz grupe „Supremes“.

Postepeno je padao u zaborav, ali je veliki povratak doživeo krajem devedesetih godina i početkom 21. veka, kada je ponovo počeo da vodi jednu TV emisiju – „U pravo vreme“ na kanalu VH1. Povratak na muzičku scenu doneo mu je hit „Sex Bomb“, koji je dugo bio u vrhu najcenjenijih muzičkih lista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.