U trendu

Sting oduševio u Novom Sadu

Izvođač: Sting (Sting), iliti, Gordon Metju Samner, u okviru turneje „Broken Music Tour“
Mesto: Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad
Datum: ponedeljak, 19. jun 2006.
Vreme: najavljen za 21 čas, počeo nakon 30 minuta
Ocena: 5

Tog ponedeljka popodne najveća saobraćajna gužva nije bila ni u jednoj od beogradskih centralnih ulica već na autoputu Beograd – Novi Sad, gde su hiljade obožavalaca, uglavnom iz glavnog grada, stajale u dugim kolonama vozila pokušavajući da stignu na koncert Žaoke na Petrovaradinskoj tvrđavi. Bez obzira na kašnjenje i poneki „prokuvali“ jugo, gužva je unela zrno neočekivane sreće u srce pisca ovih redova zbog spoznaje da ima još urbanih i kulturnih ljudi u našem gradu, uprkos nedavnim veoma posećenim (ne)kulturnim događajima u prestonici. Dok sam mobilnim telefonom oduševljeno obaveštavala prijatelje i porodicu kako je ogromna gužva na autoputu zbog Stinga, većina, nažalost, nije mogla da mi poveruje zbog stečene skepse koju donosi život u ovoj zemlji, pravdajući gužvu nekim saobraćajnim udesom. U zlo doba su se radnici na naplatnoj rampi 30 kilometara od Beograda setili da otvore sva četiri naplatna mesta i dodaju i peto iz suprotnog pravca ne bi li pokrenuli potpuno zaustavljeni saobraćaj.

Pri ulasku u Novi Sad bilo je sasvim jasno da veći deo puta ka Tvrđavi treba preći peške budući da je Varadinski most bio blokiran, a većina parking mesta u Petrovaradinu potpuno popunjena. Koncert je počeo sa tridesetak minuta zakašnjenja, kada je Sting zasvirao prve taktove pesme „Message in a bottle“, koju je publika pozdravila skandiranjem i aplaudiranjem, na šta je pevač uzvratio: „Dobro veče, Srbijo“. Masa je nakon toga prokuvala i do kraja koncerta pevala uglas najveće hitove ovog pevača od perioda kada je bio deo grupe „Police“ pa sve do današnjih dana.

Publici ništa nije moglo da pokvari uživanje te večeri – ni visoka temperatura, ni velika gužva (planulo je 20.000 karata po ceni od 2.000 dinara), kao ni činjenica da je Stingov nastup trajao prekratko po merilima ovdašnje publike. Ozvučenje je bilo odlično („Bijelo dugme“ bi štošta naučilo na ovom koncertu), a Stinga (koji svira bas) pratili su neki od najboljih svetskih muzičara poput Dominika Milera (Dominic Miller) na gitari, Lajla Vorkmana (Lyle Workman), takođe na gitari, i Ejba Lejborijela (Abe Laboriel) na bubnjevima.

Posle uvodne „Message in a bottle“, ređale su se pesme: „Roxanne“, „If I ever lose my faith in you“, „Desert rose“, „If you love somebody set them free“, „Every little thing she does is magic“, „Walking on the moon“, „Every breath you take“, „Englishman in New York“ i mnoge druge. Sting je koncert završio pesmom „Fragile“, koju je publika s njim horski otpevala paleći upaljače, što je izazvalo široki osmeh na njegovom licu i pozdrav: „Vidimo se ponovo“.

Gužva u novosadskim kafićima nije jenjavala do dva sata iza ponoći, jer su svi gosti ovog grada poželeli da produže veselje posle koncerta. Veliki broj automobila krenuo je ka Beogradu nešto pre tri sata, a njihovi putnici poneli su divno raspoloženje i puno srce posle ovakvog velikog svetskog spektakla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.