U trendu

Uskoro novi album i turneja Pi Džej Harvi

O njoj još nismo pisali. Iz kog razloga, ne znam. Činjenica je da je ja lično, najblaže rečeno, obožavam. Kada sam je prvi put video i čuo, tamo neke 1992, 1993. godine, ja sam se zaljubio. Da, baš to. Mnogi su govorili da nisam normalan i da u njoj nema nimalo ženske lepote. Činjenica je da se često prenaglašeno šminkala, ali to je bio deo imidža. Činjenica je i da je kasno počela da sazreva i da se razvija kao žena; prvi period dobila je tek u 25. godini. Ali najjača činjenica je ta da, kada je vidite bez šminke, spoznate svu njenu lepotu. A kada se na sve to doda i savršen glas, dobije se jedna i jedina Pi Džej Harvi (PJ Harvey). I svakako neponovljiva.
Za Poli Džin Harvi (Polly Jean Harvey) saznao sam već spomenute godine kroz njen prvenac "Dry". Pesme "Oh My Lover" i "Sheela-Na-Gig" ne mogu da opišem, ali i danas kad ih čujem, osetim onu istu jezu kao i tada. Već sledeće godine imali smo i drugi album – "Rid of Me". Hit s njega, koji sam puštao na svakoj žurci, bio je svakako "50ft Queenie". Prelazim odmah na četvrto ostvarenje ove pevačice – "To Bring You My Love" iz 1995, koje je zacementiralo njeno mesto u svetu muzike ali i u mom srcu. Pored sjajne naslovne numere, kao i "Down by the Water", moj favorit bio je "C’mon Billy". Onaj ko poznaje pesmu složiće se sa mnom da je malo takvih s toliko energije, bola i snažnih emocija u sebi. No, preskočićemo diskografiju. Samo da uputimo neupućene. Verovatno najpoznatiji singl ove 39-godišnje muzičarke je duet s Nikom Kejvom, "Henry Lee". E, tu baladu su sigurno svi čuli.
A mi idemo na 30. mart. To je datum izlaska najnovijeg albuma pod nazivom "A Woman A Man Walked By". To je zapravo drugi album koji je urađen u saradnji s Džonom Perišem (John Parish), posle "Dance Hall at Louse Point" iz 1996. Poznati novinar i muzički kritičar Džon Haris ga opisuje kao "ubitačan, smrtno ozbiljan, elegantan i poetičan", kao i da poseduje "brutalnu energiju", te da će biti "otkriće godine". Ja mu verujem.
Na zvaničnom sajtu pevačice najavljena je i turneja koja prati ovo ostvarenje, a koja startuje 15. aprila u Velikoj Britaniji. Ostatak Evrope (Portugal, Italija, Nemačka, Švedska, Norveška, Danska…) planiran je za maj. A Egzit je u julu… Uh, ne smem ni da pomislim na to. Bilo bi to previše za moje slabo srce.
Pi Džej, obožavam te!
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.