U trendu

Borimo se da sačuvamo zemlju kao i Nemanjići

U Lipovici danas je nastavljeno snimanje televizijske serije “Nemanjići – rađanje kraljevine” po scenariju Gordana Mihića i u režiji Marka Marinkovića. Nakon snimanja u okolini manastira Studenica, na Kopaoniku i Fruškoj Gori, nadomak Beogrda podignute su palisadna ograda, kapija dvora Stefana Nemanje, kao i selo u okolini Nemanjinog dvora, gde je danas snimano nekoliko scena borbi, kao i lutanje Stefana Prvovenčanog šumom nakon borbe sa bratom Vukanom.

„Neslogu imate svuda u svetu, pogotovo što se tiče srednjeg veka, to je bilo bogatstvo bratoubistava, zatim sin oslepeo oca, sestrić ubio strica zbog vlasti, to je nekako bilo normalno tada. I sada ljudi svašta rade zbog vlasti, ali ipak u rukavicama. Tada je to bilo sve javno, prihvatljivo sređovekovno ponašanje“, rekao je Vojin Ćetković koji igra Stefana Prvovenčanog.

On je u pauzi snimanja kazao da ta „grčevita borba da sačuvamo ovo malo zemlje za koje su zainteresovani mnogi, što u bližem okruženju, što oni malo dalje“ jeste ono što povezuje vreme Nemanjića i aktuelni trenutak.

„Veliki župan Stefan Nemanja je uspeo da oformi jednu veću teritoriju i da je drži pod svojom vlašću, ko zna koje su tu sve igre bile, ali ta istorija je bila toliko transparetna, sve je bilo javno, najveći savezi su preko noći pucali. To su bila turbuletna vremena, ne znam koliko je tu bitaka bilo, zbegova, krvi, ali ne samo ovde, već u čitavoj Evropi i svetu“, rekao je Ćetković, dodavši da je uglavnom isto i danas.

On je istakao da je Stefan Prvovenčani čovek koji je živeo u surovo vreme.

Ana Dandolo#Nemanjici#rts#

A post shared by Sloboda (@sloboda_micalovic_boba) on

„Samim tim radi se o surovom čoveku, radi se i o bratoljubivom čoveku. Bio je veliki zadužbinar i računa se da je bio naš prvi krunisani čovek. Neki podaci govore da je Srbija mnogo ranije imala kraljeve, ali mi ovde govorimo o krunisanju Stefana Prvovenčanog“, objasnio je Ćetković.

On je na konferenciji za novinare, upriličenoj u Lipovici, primetio da je serija već podigla veliku prašinu, da svako ima neku svoju teoriju i da će uvek biti onih koji će pitati zašto naš kralj ima takve zube, takvu odeću, zašto je prvi Nemanjin grad bio od drveta kada su jeli zlatnim kašikama i viljuškama.

„Ovo je naša teorija, sledili smo scenario i verujemo istoričarima koji su proučavali taj period. Nismo ništa ulepšavali, niti hoćemo da sudimo istoriji i likovima. Mi smo tu da branimo svoje likove. Mi igramo nastajanje srpske države, probleme sa susedima i probleme koji se vuku do danas“, rekao je Ćetković i dodao da je jezik u seriji savremen.

Glumica Nada Šargin kaže da u istoriji ima malo informacija o ženama u vreme Nemanjića, ali da su one bile velika podrška, pogotovo ako su njihovi muškarci imali obavezu prema državi i narodu.

„Bile su velika podrška, bile su mnogo jake, trebalo je sve to izdržati, svašta im se dešavalo, za tako nešto je trebalo imati mnogo stabilnosti u sebi. Tako je i moj lik napisan. Ona (Raška) je podrška, stabilnost, ljubav, jednostavno žena“, rekla je Šargin, dodavši da je uglavnom dobijala uloge mračnijih žena, a sada igra smireniju osobu koja u sebi ima više svetla i ljubavi i to joj prija.

Ona je naglasila i da je važno da se ovakve teme obrađuju, jer „ono što neki lenjivac propusti u školi, preko dobro urađene serije sigurno neće“.

Reditelj Marinković istakao je vrhunske uslove i zahtevan Mihićev scenario, koji im je “produkciono zadao visoku lestvicu kvaliteta”. On je kazao da posle 10 dana snimanja uspešno savlađuju i akcione scene i dodao da će snimati do sredine avgusta na preko 400 lokacija.

Marinković je pohvalio scenografa Kirila Spaseskog, kostimografa Stefana Savkovića, koji je osmislio 1.000 kostima, kao i direktora fotografije Nebojšu Bašića koji vizuelnim efektima i uz pomoć komjutera dopunjuje sve ono što ne mogu da realizuju na setu.

Odgovorni urednik dramskog i serijskog programa RTS-a Marko Novaković istakao je da je „Nemanjići – rađanje kraljevine“ možda najveći i najobimniji projekat Javnog servisa i da je ove godine jedinstvena prilika da se tom serijom obeleži 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Serija o Nemanjićima donosi istorijske turbulencije vezane za srpsku državu krajem 12. i početkom 13. veka, u vreme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića, a važan aspekt priče o Nemanjićima je podizanje manastira Hilandar na Svetoj Gori.

U seriji će igrati 218 glumaca i biće angažovano 2.700 statista, a početak emitovanja najavljen je za kraj godine.

Stefana Nemanju igra Mladen Nelević, Vukana Nebojša Glogovac, Savu Dragan Mićanović. U ansamblu su i Sloboda Mićalović, Vučić Perović, Aleksandar Đurica, Goran Sultanović, Miodrag Miki Krstović, Milena Pavlović Čučilović i drugi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike