U trendu

Novi performans francuskog umetnika – glumi kvočku, leži na jajima dok se ne izlegu pilići

Francuski umetnik Abraham Poenševal počeo je danas u pariskom muzeju svoj najnoviji performans u kojem kao kvočka leži na deset jaja koje će najmanje tri nedelje grejati svojim telom u staklenom vivarijumu dok se pilići ne izlegu.

Poenševal (44), čija su specijalnost umetnički performansi, predviđa da će njegov najnoviji poduhvat trajati od 21 do 26 dana, prenosi Rojters.

„Široko govoreći, postaću kvočka“, rekao je on prošlog meseca.

U danas početom eksperimentu u Muzeju savremene umetnosti u Parizu, Poenševal sedi na stolici za koju je, sa donje strane, pričvršćen kontajner sa jajima.

On predviđa da će toplota njegovog tela, koju pojačava specijalno dizajnirano debelo ćebe po ideji korejskog umetnika Seglui Lija, održati odgovarajuću temperaturu direktno iznad jaja.

Pri tom, umetnik će, u ulozi kvočke, jesti određenu hranu kao što je đumbir kako bi mu porasla telesna temperatura.

Da bi uzeo obroke koji će mu biti donošeni, moći će da na najviše 30 minuta dnevno ustane i napusti svoje mesto na jajima.

Za sopstvene potrebe koristiće, kao toalet, kutiju koja se nalazi ispod stolice.

Ovo je, inače, prvi put da Poenševal izvodi eksperimet u živom svetu.

On je prošlog meseca proveo nedelju dana u omotu od krečnjačke stene u istom muzeju, jedući kompote, supe i piree.

Pre toga je dve nedelje živeo u skulpturi u obliku medeva u pariskom Muzeju lova i prirode u aprilu 2014, jedući crve i bube imitirajući medveda.

Francuski umetnik kaže da želi da kroz performanse ispita različite koncepte vremena različitih vrsta i prirodne objekte jer je, kako smatra, najbolji način da se ti objekti razumeju – ući u njih, a ne posmatrati ih izdaleka.

1 komentar
  1. batamrca

    to se kod nas zove bu.da.la

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike