U trendu

Astronautu boravak u svemiru izmenio DNK i više nije isti kao brat blizanac

Američkom astronautu Skotu Keliju DNK je delimično izmenjena nakon godinu dana provedenih u svemiru, potvrdila je Nasa. Sedam odsto njegovih gena se nije vratilo u stanje kakvo je bilo pre nego što je odleteo na godinu dana dugu misiju.

Skot i njegov brat blizanac Mark Keli, takođe astronaut, bili su subjekti istraživanja čiji je cilj bio da utvrdi šta se tačno dešava sa telom posle godinu dana provedenih u svemiru.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici Skot je ostao od marta 2015. do marta 2016, a za to vreme Mark je bio na Zemlji. To je ujedno bila i poslednja Skotova misija, koji je tokom svoje karijere proveo ukupno 520 dana u svemiru.

Istraživači su proučavali Skotov boravak u svemiru sa psihološke i fiziološke strane, poredeći rezultate sa bratovljevim, koji je ostao na Zemlji.

Deset timova predstavilo je preliminarne rezultate prošle godine, a ove godine su oni i potvrđeni.

„Šta? Moja DNK se promenila sedam odsto. Ko bi rekao? Ovo su možda i dobre vesti, sada više ne moram Marka da zovem svojim indentičnim bratom blizancem“, našalio se Skot na Tviteru nakon što je saznao rezultate.

Zbog boravka u svemiru, Skotovi geni pretrpeli su promene usled manjka kiseonika, češćih upalnih procesa i iznenadnih promena u unošenju hranljivih materija.

Većina promena ispravilo se po povratku na Zemlju. Neke promene, međutim, trajnije su prirode.

Prošle godine, utvrđeno je da su kratki ponovljeni nizovi nukleotida na kraju hromozoma, telomere, postali izduženi tokom boravka u svemiru. Dva dana po povratku, otkriveno je da se većina telomera vratilo u uobičajeno stanje.

Sedam odsto, međutim, nije se vratilo u normalno stanje.

Time je utvrđeno da postoje dugotrajne promene u genima, koje bi mogle da budu prouzrokovane promenama u imunom sistemu, popravci DNK, manjku kiseonika i povećanim nivoima ugljen-dioksida.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike