najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Činjenice koje niste znali o Titaniku

Titanik, nepotopivi brod, kako je svojevremeno nazvan, na jučerašnji dan pre 104 godine završio je na dnu Atlantskog okeana.

Najluksuzniji brod svog vremena bio je težak 46 000 tona, a zbog dvostrukog dna i 16 nepropusnih pregrada smatrali su ga nepotopivim. Ovaj britanski transatlantski brod na put je krenuo iz Sautemptona za Njujork. To mu je bilo prvo, ali nažalost i poslednje putovanje. Prevozio je 2.223 putnika i članova posade, od kojih je preživelo samo njih 706.

Titanik koji su zvali ‘brod iz snova’, bio je smatran simbolom napretka čovečanstva i početka modernog doba. Udario je u ledeni breg 14. aprila dvadeset minuta pre ponoći. Počeo je lagano da tone, a potonuo je skroz nakon 2 sata i 40 minuta.

Titanik će nestati za 20-ak godina

Stručnjaci smatraju da će olupina Titanika, kroz 15 do 20 godina postati samo rđava mrlja na dnu Atlantika. Bakterija Halomonas titanicae otkrivena je u tankoj, poroznoj strukturi rđe sličnoj ledenicama a koja se formirala na zarđalom železu. To su novootkrivene vrste vodenih bakterija koje se hrane zarđalim metalom, pa će verovatno progutati brod.

Preživeli Japanac proglašen kukavicom

Nakon što je santa leda probila brod, Masabumi Hosono istrčao je na palubu i vidio brodove za spašavanje. Zadnji brod imao je još dva mesta pa je on uspeo da se ukrca. Po povratku u svoju zemlju našao se na meti javne osude i bio je izložen vređanju i ponižavanju. To je mogao i da očekuje, jer svoje mesto nije prepustio nekoj ženi ili detetu. Proglašen je kukavicom a takvim ga prikazuju i japanski udžbenici. Kao nemoralnog čoveka i kukavicu koji nije časno poginuo sa ostalim muškarcima.

Od životinja preživela samo tri psa

Na brodu je bilo dosta životinja – psi, mačke, ptice, kokoške – a spašena su tek tri psa (dva pomeranca i pekinezer) od njih 12 koliko ih je putovalo Titanikom. Brodska mačka Dženi nije preživela.

Mali broj kupaonica i WC-a

Iako je u to vreme bilo sasvim normalno da se deli kupatilo, putnici treće klase su se načekali dok bi došli na red za kupanje. Naime, 700 ljudi morali su da dele dve kupaonice, s tim da je jedna bila za muškarce a druga za žene. Još neverovatnije je to da je na celom brodu ukupno bilo samo šest WC-a pa je većina putnika i članova posade obavljala nuždu u moru!

Pekara spasilo pijanstvo

Glavni pekar broda Čarls Džon Džogin, zahvaljujući enormnoj količini alkohola u organizmu preživeo je plutanje u ledenoj vodi. Pio je celo vreme potonuća, a alkohol ga je grejao do pojave spasilaca.

Muzičari su svirali do kraja

Scena iz filma Titanik, gde muzičari na palubi sviraju, iako brod tone, nije izmišljena. To se zaista dogodilo. Muzičari su svirali sve dok ih okean nije progutao.

Titanik je imao svoje dnevne novine

Titanik je imao svoje novine. Zvale su se “The Atlantic Daily Bulletin” i štampale su se svaki dan. U njima su se mogle pročitati novosti o kretanjima na berzi, konjskim trkama, tračevima i dnevnoj ponudi u brodskom restoranu.

Brod je bio skup, ali film još skuplji

Proizvodnja broda te 1912. koštala je oko 7.5 miliona tadašnjih dolara što je jednako 120-150 miliona dolara u 1997. godini, kada je prikazan film Džejmsa Kamerona. Snimanje filma koštalo je 200 miliona dolara.

Olupinu Titanika pronašli slučajno

Čak 73 godine bilo je potrebno da se pronađe olupina potonulog Titanika. Pre nego je pronađen 1985. propala su četiri pokušaja lokacije olupine. Podvodni arheolog, dr. Robert Balard, profesor okeanografije, koji je 1985. godine bio član ekspedicije koja je pronašla olupinu Titanika, otkrio je kako je do tog otkrića došlo sasvim slučajno. Njegov tim, ispričao je Balard, uopšte nije tražio Titanik, već su bili u vojnoj misiji i tražili potopljene američke podmornice.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike